Trump lökheti be az európai tőzsdéket

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok kedden, miután a kockázatvállalási hangulatot erősítették azok a hírek, hogy az Egyesült Államok és Mexikó megállapodásra jutott az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény (NAFTA) felülvizsgálatáról folyó tárgyalásokon.
Dzindzisz Sztefan, 2018. augusztus 28. kedd, 08:17
Fotó: Shutterstock

A várakozások szerint Kanada még a héten elfogadja az új feltételeket, és csatlakozik a két ország kereskedelmi megállapodásához. Az új háromoldalú paktum megszünteti azokat a közelmúltbeli gazdasági bizonytalanságokat, amelyeket Donald Trump amerikai elnök váltott ki a NAFTA felmondásával való többszöri fenyegetéssel.

Az idei év javarészében jelentősen rontották a piaci hangulatot az Egyesült Államok és a kereskedelmi partnerei közötti viták, jóllehet a gazdasági alapok erősek és a vállalatok a vártnál jobban teljesítettek az első két negyedévi beszámolók tanúsága szerint.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 41 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 36 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 12 ponttal emelkedhet a nyitásban.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin Kína kivételével emelkedtek az irányadó indexek. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,44 százalékkal, 539,85 pontra nőtt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,11 százalékos, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,66 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,10 százalékos pluszban állt a kereskedés zárását megelőző percekben. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) viszont 0,10 százalékos mínuszban, míg a hongkongi Hang Seng 0,22 százalékos pluszban közelített a záráshoz.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,04 százalékos mínuszban, 76,47 dolláron, az októberi WTI pedig 0,09 százalékos veszteségben, 68,81 dolláron forgott kedd reggel.

Hétfőn emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek, a nap nyertese az autóipari szektor volt, több mint 2 százalékos erősödéssel reagált az amerikai-mexikói megállapodásra. A frankfurti DAX-index 1,16 százalékkal, 12 538,31 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,86 százalékkal, 5479,10 pontra nőtt. A londoni tőzsde munkaszüneti nap miatt zárva tartott hétfőn.

A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,52 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig szintén 0,52 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,89 százalékkal emelkedett.

Fotó forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK