Az amerikai gazdaságból érkező kedvező hírek valószínűleg már be vannak árazva a kisebb cégek részvényeinek árfolyamába - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A kisebb és közepes kapitalizációjú cégek részvényeit tömörítő Russel 2000 indexben szereplő vállalatok bevételeinek döntő többsége származik belföldről, s így számikra különösen fontos az amerikai gazdaság teljesítménye.

Azonban hiába voltak ezek a részvények viszonylag lemaradók a nagyobb cégek részvényeihez képest 2014-ben, árazásuk még így is túlfeszítettnek tekinthető, magasabb a hosszútávú átlagnál, s ez gátat szabhat további felértékelődésüknek. E cégek ugyan jelentősen profitálnak az amerikai gazdasági növekedésből, azonban ezt a befektetők már rég tudják - mondta a hírügynökségnek Phil Orlando, a Federated Investors vezető részvénystratégája.

A Russel 2000-ben szereplő részvények elég drágának tűnnek, ha historikus árazásukat vesszük figyelembe - írta elemzésében Steven DeSanctis, a Bank of America Merrill Lynch szakértője. A gördülő P/E hányadosuk (árfolyam/nyereség) 22,7, ami 40 százalékkal haladja meg a hosszú távon jellemző 16,2-es értéket. Az árfolyam/árbevétel hányadosuk átlagosan 1,6, ez 67 százalékkal magasabb  sokéves átlagnál. A magas árazás pedig azt eredményezi, hogy az ezekkel a részvényekkel elérhető hozam alacsonyabb lesz.

A Russel 2000-es index az elmúlt 12 hónapban 11,9 százalékkal emelkedett, a nagyobb cégeket tartalmazó S&P 500-as index eközben 16,7 százalékkal értékelődött fel. Év eleje óta mindkét index emelkedése 1 százalék alatt maradt - emeli ki az anyag.

Persze vannak olyanok, akik bíznak a kisebb részvényekben. A Franklin All-Cap Value alap vezető portfólió menedzsere, Steven Raineri például 25 százalékkal emelte a kisebb cégek részvényeinek súlyát alapjában, elsősorban a lakáspiac és a fogyasztói bizalom javulására játszva. A Morningstar adatai szerint pedig a több eszközosztályba is fektető alapok 10 százalékkal növelték részesedésüket a kisebb cégekben. Boldogok vagyunk, ha sikerül a világ makrofolyamataitól viszonylag függetlenül jól teljesítő cégeket találnunk kedvező árazás mellett - magyarázta lelkesedését a Franklin szakembere.

Az elmúlt öt évben a Russel 200-es index cégei árbevételének 81,3 százaléka származott az Egyesült Államokból, míg az S&P 500-as index esetében ez az arány 64,3 százalék volt a Bank of America Merrill Lynch adatai szerint.

Raineri véleménye szerint a kisebb kapitalizációjú cégek részvényeinek árazásánál sokkal fenyegetőbb jelenségnek tartja a dollár erőteljes felértékelődését. A dollár erősödése ugyanis annak is jele lehet, hogy a befektetők hirtelen a biztonságosabb eszközöket keresik, s a kockázatkerülés növekedése rosszat tehet a kisebb részvényeknek is - tette hozzá. Ha a dollár túl gyorsan lesz túl erős, az annak a jelek, hogy a világgazdaság gyengül - mondta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!