Meglehetősen szokatlan helyzetre kell felkészülnie a befektetőknek a következő hónapokban, egyre valószínűbb ugyanis, hogy a Fed decemberben hosszú idő óta először megkezdi a kamatemeléseket, mindezt olyankor, amikor a vállalati nyereségek technikailag recesszióba kerültek az Egyesült Államokban - írta összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek immár több, mint 90 százaléka közzétette a múlt hét végéig harmadik negyedéves eredményeit, az eddigi adatok alapján összesített profitjuk 0,9 százalékkal elmaradhat az előző év azonos időszakában elérttől. Ezzel az első mínuszos negyedévet tudhatják maguk mögött a vezető amerikai vállalatok 2009 negyedik negyedéve óta, s az elemzői előrejelzések alapján a negyedik negyedév még rosszabb lehet. A Reuters szerint a szakértők a negyedik negyedévben most 2,4 százalékos eredménycsökkenést várnak, a két mínuszos negyedév egymás után technikailag "nyereség recessziót" jelent.

Ha a céges profitokban jövőre pozitív változás is következne, akkor is látható konfliktus feszül a monetáris politika és a vállalati nyereségek között, eddig ugyanis nem nagyon volt példa arra, hogy a Fed olyan időszakban kezdett volna szigorítani, amikor a vállalati profitok csökkenő ciklusba kerültek.

A Reuters kiemeli, hogy a FactSet adatai szerint a nyereségekben tapasztalható technikai recesszió már be is köszöntött, ők ugyanis másképp számolják az összesített profitokat mint a Reuters, s ez alapján már a második negyedév is mínuszos volt. A helyzet még rosszabb, ha nem a vállalati nyereségeket, hanem az árbevételt nézzük. Ez a negyedév során összesítve 4,3 százalékkal csökkent, s a negyedik negyedévben 2,7 százalékos visszaesést tippelnek a szakértők.

E számok aligha egy olyan gazdaság képét mutatják, amely túlhevültté kezdene válni, s ezért monetáris szigorításra lenne szüksége - írja az összefoglaló. A céges eredmények csökkenésének nagy része az energetikai és a nyersanyagszektorból érkezett a világpiaci árak több évtizedes mélypontra esésének következtében, s ez arra utalhat, hogy kevéssé fenyeget az infláció veszélye.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A történelem azt mutatja, hogy amikor a nyereségek csökkennek, akkor általában a defenzív szektorok teljesítenek jobban, az egészségügy, a tartós fogyasztási cikkeket gyártó szektor és a távközlés. Ugyanakkor a kamatemelési ciklus kezdetén viszont a ciklikus papírok szoktak jobbak lenni, az energetikai cégek és a nyersanyaggyártók.

A lényeg az, hogy hosszabb távon az emelkedő kamatok általában rosszat tesznek a részvénypiacnak - mondta a hírügynökségnek Joseph Zidle, a Richard Bernstein portfólió-stratégája.

Bár a Fed alapvetően a makroadatokra koncentrál, azonban az elmúlt években megszokhattuk, hogy kiemelt figyelemmel kíséri a részvénypiac fejleményeket is. 2013 óta minden alkalommal, amikor a Fed nyilatkozataiból a szigorítás megindulását olvasta ki a piacon, kisebb fajta hiszti alakult ki, s ez oda vezetett, hogy nem indult meg a szigorítás. Érdekes lehet megfigyelni, hogy ha a következő hetekben megint ez következne, akkor megszakad-e ez a sorozat - mondták a Reutersnek a megkérdezett szakértők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!