Megtört a jég, Németország elesett

Már egyes német bankok is elkezdtek negatív kamatokat felszámolni a lakossági ügyfeleknek. Egyelőre csak az új számlákat érinti a sarc, de a jelek szerint nem számítanak a helyzet javulására.
Lovas-Romváry András, 2019. december 5. csütörtök, 15:12
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

Öt évvel azután, hogy az Európai Központi Bank (ECB) elkezdett negatív kamatot számítani a nála elhelyezett betétek után, a német bankoknál is ledőlt a tabu, s elkezdtek negatív kamatot felszámolni a lakossági ügyfeleknek, már az első náluk elhelyezett eurók után - írja a Bloomberg.

Már eddig is volt több olyan pénzintézet, amely negatív kamatot számolt fel a lakossági ügyfeleknek, azonban ezt jellemzően a nagyobb összegek után tették, amely 100 ezer eurónyi, vagy annál is nagyobb betéteket jelentett. Az utóbbi időben a svájci bankok is elkezdték a nagyobb betéteket ilyen módon terhelni.. Ez azonban most megváltozik, egy bajor bank ugyanis azt tervezi, hogy az összes mostantól nála megnyitandó számlán elhelyezett pénz után évi mínusz fél százaléknyi kamatot számít fel. Egy másik, az ország keleti részén székhellyel rendelkező bank már be is vezette ezt a rendszert, s egy harmadik pedig komolyan fontolgatja.

A bankok a jelek szerint ha későn is, de kezdik elfogadni, hogy a negatív kamatok egy jó ideig még velük maradnak az eurózónában. Az ECB szeptemberben módosított utoljára betéti kamatain, az addigi mínusz 0,4 százalékról 0,5 százalékra csökkentve azt, s ezzel még inkább drágította a bankoknak, hogy nála parkoltassák felesleges pénzüket. A nulla vagy negatív kamatok már olyan mértékben globális jelenséggé váltak, hogy nemrég már Kínában is felmerült ezek alkalmazásának szükségessége. Bár néhány esetben az ECB is kivételt tesz, azonban a legtöbb bank számára, főleg a kisebbekre igaz ez, nem nagyon marad más választás, minthogy továbbterhelje a negatív kamatok okozta költségeket.

A zsilipke kinyíltak, hamarosan a láncreakciót láthatunk - mondta enyhe képzavarral a hírügynökségnek Friedrich Heinemann, a ZEW gazdasági kutatóintézet vállalati adózással és államháztartással foglalkozó osztályának vezetője.

A német pénzintézetek hosszú időn keresztül nem voltak hajlandóak áthárítani a negatív kamatokat a lakossági ügyfelekre. Attól tartottak, hogy ez komoly reputációs kockázatot jelent számukra pont abban az országban, ahol Európában leginkább jellemző, hogy az emberek megtakarítanak. Az országban az átlagos megtakarítási ráta 10 százalék körül volt 2017-ben, ez több, mint az eurózóna átlagának kétszerese - írták a Deutsche Bank szakértői.

A Volksbank Raiffeisenbank Fürstenfeldbruck nevű bank volt az, amely a napokban bejelentette, hogy a nála nyitandó számlákra számított kamat ezentúl mínusz fél százalék lesz. Az indoklásban az ECB-re hivatkoztak, s arra, hogy nekik is el kell helyezniük valahol a náluk elhelyezett betéteket. Hasonlóan jár el a lakossági számláknál az ország keleti részében lévő Kreissparkasse Stendal is. A negatív kamatokat egyelőre csak az egyszerű számláknál és a látra szóló betéteknél alkalmazzák, a lekötéseknél nem, s  a már meglévő ügyfelek is kivételt jelentenek.

Egyelőre ezt csak arra utaló jelzésként kell értékelni, hogy a német bankok az új ügyfelekkel tudatni kívánják, nincs szükségük további betétekre. Szerintem a már meglévő ügyfelekkel ennél jóval óvatosabban fognak eljárni - mondta Isabel Schnabel, a Bonni Egyetem tanára, akit a németek egyik jelöltje volt korábban az ECB kormányzótanácsába.

Az említett két bankon kívül jelenleg egy harmadik német pénzintézetről tudni, hogy tervez ilyen lépést, ez az ország egyik legnagyobb szövetkezeti bankja, a Frankfurter Volksbank - írja a hírügynökség. Ők egyes új ügyfeleket mínusz 5,5 százalékos kamattal terhelnék a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítása szerint. A bank egyelőre közleményben tudatta, még nem született végleges döntés az ügyben.

Magyarországon is létezik a negatív betéti kamat
Magyarországon a Polgári Törvénykönyv kimondja, hogy a betét összegét vissza kell fizetni a betétesnek - ez alapján negatív kamatot nem alkalmazhatnak a hitelintézetek. A nem természetes személyek - például cégek - számára azonban a hitelintézeti törvény 2015. február végi módosítása alapján lehetőségük van nulla százalékos vagy negatív kamatláb kikötésére is.

Ezzel a lehetőséggel a bankok már éltek. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a látra szóló vállalati euróbetétek átlagos kamata 2017 szeptembere óta negatív, most októberben -0,04 százalékos volt, és az éven belül lekötött euróbetétekre - 0,10 százalékot fizetnek a bankok. A látra szóló vállalati forintbetétek átlagos kamata eddig még egyszer sem csúszott nulla százalék alá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.01.31 08:54

A negatív kamat lopás ö9rvényesítve.
Az az ország amelyik törvényben engedi a pénzből történő elvételt, az bűnrészes lopásban.
Miután vastagon rabol a bank a számlavezetéssel, költségekkel, azután még a náluk hagyott pénzből is sikkasztanak.
Tényleg ekkora barom a nép, hogy ezt hagyja? Ennyire tompa barom a zember?
A BREXIT kapcsán most is azt lehet olvasni, hogy az EU azért is jött létre, hogy ne háborúzzunk egymással.
Miről szól egy háború?
Zsákmányszerzés, rablás, népírtás, politikai hatalom-
Úgy látszik, hogy a 2008-asd kamu válság, a mostani válság előtti vaeia meg ez a negatív kamat arra megy, hogy nagy népirtás nélkül szedjék el az emberek pénzét.
Qrva sokféle és emelkedő adók, bolti áremelések, banki lenyúlások mind arra mennek, hogy a gazdagokhoz képest piti pénzt is kirabolják az emberektől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.01.31 08:49

Ez az új negatív kamat csak "hab" a tortán a bankokban. 2015 óta, a muziválság elindulása óta toronymagasan emelkedtek a költségek. Bevezették az éves kártyadíjat, ami eddig nem volt. Bevezették az átutalási díjat, ami eddig nem volt. Sőt! A számlára érkező összeget is /kivéve fizetést/ is költség terheli. Minden tranzakciót díj terheli. Mi várható? Megtelnek a dunnyhák otthon ötszáz euróssal. Ami eddig is csak arra volt jó, h tárolják a készpénzt. A közforgalomban nem igazán használják /a kétszázast se nagyon/ fizetésre az ötszázast. Mégis van, a németek javaslatára hozták be annak idején az ötszáz márkás utáni "nosztalgiára". Úgyhogy lassan véget ér a nagy German Dream. Igaz, még mindig jobb, mint más országban a megélhetés, de a nadrágszíj folyamatos meghúzása ki tudja meddig lehetséges?
Hol vannak már a hetvenes évek, amikor 20 Pfenninges benzináremelésért utcára vonult a német?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.01.31 00:36

@BattMan:
Mahyarország esetén nagy szimpatizálnék ezzel.
Németország esetén legyen ahogy a németek szeretnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.01.30 21:46

Be kellene vezetni, hogy csak 4-5 év lehetne a mandátuma egy min.elnöknek, kancellárnak, elnöknek, főügyésznek, stb. Utána kihajítani a szemétre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.12.05 21:41

Mindenről a sötét némber és a GroKo tehet. Börtönbe velük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html