Törvényi mandátumának megfelelően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása - közölte a jegybank.

Álláspontját a monetáris tanács a múlt héten ismertette közleményében és a hozzá kapcsolódó inflációs jelentésben.

Az MNB elnöke a Költségvetési Tanács tagjaként folyamatosan tájékoztatja a kormányt a makrogazdasági környezetről és annak változásairól.

Nem osztva Kovács Zoltán kormányszóvivő véleményét, az MNB sem most, sem a jövőben nem kíván napi árfolyammozgásokat kommentálni - írta az MNB.

Az MNB megszólalásának súlyát növeli, hogy 6 óra tájban újabb rekordgyenge szintet ütött meg a forint az euróval szemben: néhány pillanatra elérte ugyanis az euróárfolyam a 328,95 forintos szintet.

Kovács ma délelőtt arról beszélt: a magyar gazdaság állapota nem ad okot arra, hogy ilyen gyenge legyen a forint árfolyama. Éppen ezért elképzelhető, hogy spekuláció zajlik a forinttal szemben - mondta Kovács, aki szerint a 2008-as alacsony árfolyam idején még gyenge lábakon állt a gazdaság, ám ez ma már nem igaz. Olyan eredményeink vannak, ami európai szinten is irigyelni lehet - véli Kovács, ám arra a kérdésre, hogy van-e olyan árfolyam, amikor a kormány be fog avatkozni, azt mondta, hogy mindez a Matolcsy György vezette jegybank feladata, így ő nem tud nyilatkozni a témában.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!