Az elmúlt egy hónapot szinte folyamatos és fokozatos erősödéssel töltötte a forint árfolyama. Az euró kurzusa december közepe óta 420 forintról egészen 395 forintig csökkent. A folyamatos erősödési hullámban gyakorlatilag egy megingás volt csak tapasztalható, amikor az év végén 400 forint magasságában egyszerre találkozott a keresztárfolyam a kerek szám és a 200 napos mozgóátlag jelentette támasz szinttel.

Az euró forinttal szembeni árfolyamát láthatóan komoly gravitáció ként húzza lefelé az MNB kamatemelései nyomán kialakult jelentős carry, azaz a forint és euró kamatok között meglévő hatalmas különbség.

Gondoljunk csak bele, hogy a két deviza közötti tíz százalékot meghaladó egyéves hozamkülönbség azt jelenti, hogyha valaki az eurója helyett ma forintot vásárol elhelyezi egyéves lejáratú magyar állampapírban, majd egy év múlva visszaváltja, akkor mindaddig nyereséget tud realizálni ezen a tranzakción amíg az euró akkor esedékes árfolyama 440 forint alatt marad.

Ugyanakkor technikai szempontból a december óta lezajlott jelentős emelkedés ellenére a forint árfolyama változatlanul gyengülő trendben van az euróval szemben. Ez a technikai elemzés legegyszerűbb eszközét, a csúcsok és mélypontok vizsgálat áttekintve azt jelenti, hogy az euró forinttal szembeni árfolyama kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan magasabb csúcsok és magasabb mélypontok sorozatát produkálja. Ez a trend látványosan uralja a két deviza keresztárfolyamát megjelenítő grafikont immár több mint egy évtizede.

Fontosd szint közelében az euró árfolyama
Fontos szint közelében az euró árfolyama
Kép: Napi.hu, stooq.com

A legutolsó, trend szempontjából fontos mélypont grafikonon szeptember elején alakult ki 394 forint magasságában. Innen indult ugyanis az euró árfolyamában egy újabb emelkedő hullám október elejéig, amely 434 forint fölött tetőzött. De vannak más mélypontok jelentette támaszok is a grafikonon ennek közelében, például az augusztus eleji 391,5 forint, illetve a június eleji 387 forint.

Azonban hogyha a szigorú szűrőrendszert vesszük figyelembe, akkor a szeptember eleji 394 forintos mélypont az, ami a trend szempontjából döntő fontosságú. Ez azt jelenti, hogy a több mint egy évtizede érvényben lévő emelkedő trend megtöréséhez az kellene, hogy ezt a szintet szignifikánsan áttörje lefelé a keresztárfolyam. Szignifikánsnak középtávú trendek esetén az adott szint nagyjából három százalékkal történő áttörését szokták nevezni. Azaz, ha életben marad a forint gyengülő trendje, akkor 382 forint alatti euróárfolyamra nem nagyon lehet számítani. Ha valamilyen alapvető fundamentális fordulat áll be magyar gazdaságban és annak megítélésében, az természetesen lehetne olyan fejlemény, amely miatt az megfordul.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!