A Swedbank Robur, Svédország legnagyobb bankjának a vagyonkezelője orosz állami vállalatok papírjait vásárolta, míg a befektetési szolgáltatásokat nyújtó NN Investment Partners közölte, hogy felülvizsgálja az orosz értékpapírokat alulsúlyozásra javasoló ajánlását - jelentette az Interfax orosz hírügynökség a Bloomberg beszámolóját idézve.

A változás hátterében az áll, hogy a G20-csoport hétvégi törökországi csúcstalálkozójának eredményeként Oroszország és az Egyesült Államok egyesítheti erőfeszítéseit a terrorizmus elleni küzdelemben.

Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kétoldalú megbeszélést tartott a csúcstalálkozó egyik szünetében vasárnap. Francois Hollande francia elnök pedig Washington után rögtön Moszkvába látogat a jövő héten, hogy egyeztessen Putyin elnökkel is az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet elleni fellépésről és a szíriai helyzet rendezéséről.

Piaci elemzők nagy reményeket fűznek a kapcsolatok javulásához, mivel így csökken az orosz értékpapírok árában (is) tükröződő politikai kockázatok értéke. Az orosz részvényektől elforduló külföldi befektetők most sorra veszik a legnagyobb piaci tőkeértékű orosz papírokat - mondta Elena Loven, a Swedbank Robur vezető elemzője, hozzátéve, hogy likvid és olcsó részvények vásárlását tervezik.

A Standard & Poor's elemzői kedden jelezték, hogy javíthat az orosz adósi besoroláson és segíthet az Oroszország elleni szankciók megszüntetésében a nemzetközi terrorizmus elleni harc kapcsán erősödő orosz-amerikai kapcsolat és a nemzetközi együttműködés kiszélesedése. A Standard & Poor's januárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív - vagyis befektetésre már nem ajánlott - sávba, októberben pedig megerősítette a "BB plusz" minősítést negatív kilátással.

A moszkvai tőzsde irányadó mutatói a héten minden nap nyereségben zártak, az előző heti jelentős veszteségek után. Záráshoz közeledve a dollárban számított RTS-index 883,65 ponton, 0,81 százalékos, a rubelben számított MICEX-index pedig 1813,53 ponton, 0,17 százalékos pluszban állt. Napi csúcspontján a MICEX 1,74, az RTS pedig 2,30 százalékos nyereséget mutatott, de a kereskedés utolsó félórájára elfogyott a lendület, a befektetők inkább profitot realizáltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!