Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világnak fel kell készülnie arra, hogy a búza ára tonnánként 700 dollárra emelkedik. Jelenleg egy tonna búza ára a chicagói terménytőzsdén (CBOT) mintegy 430 dollár.

Kritikus a helyzet az ázsiai és afrikai országok szempontjából, amelyek elsősorban Ukrajnából importáltak gabonát - mondta Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszter.

Ukrajna tavaly 80 millió tonna gabonát takarított be.

Az ország élelmiszerexportjának mintegy 90 százalékát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolította korábban, de ez az útvonal most jórészt elérhetetlen az orosz invázió miatt. Ukrajna gabonatermésének csaknem háromnegyedét exportálta, és ez adta az ország exportbevételének egyötödét.

Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőre volt eddig, Ukrajna pedig az ötödik, és a két ország együttesen biztosította a világ búzakészletének 14 százalékát, a kukoricának 4 százalékát, az árpának pedig 19 százalékát -írta korábban a Napi.hu.

A háború ellenére sikerült Ukrajnában elvégezni a tavaszi vetést 150 000 hektáron, de a várakozások szerint idén az eddigi mezőgazdasági területek felén, 7 millió hektáron lehet majd termelni, mely vetőterület 25-30 százalékkal kisebb, mint az elmúlt években.

Korábban havonta 6 millió tonna gabonát vittek ki Ukrajnából, most viszont már 25 millió tonna gabona halmozódott fel a háború kezdete óta, melyet a kikötők orosz blokádja és a sok helyen használhatatlanná vált vasúti infrastruktúra miatt nem lehet exportálni.

Az ukrán gabonaexport hiánya miatt leginkább Szomáliát, Líbiát, Egyiptomot és Tunéziát fenyegeti az  élelmiszerhiány, hiszen ezekbe az országokba eddig a Fekete-tengeren keresztül érkezett az ukrán gabona, de ha például Indiából vagy Ausztráliából próbálnának inkább gabonához jutni, akkor az áru szállítása akár kétszer vagy háromszor is hosszabb időbe telne, addig viszont komoly kihívást jelenthet az éhezés szélén álló lakosságot élelmiszerrel ellátni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!