Újabb helyen csapott le az őrület az amerikai tőzsdéken, a spekulánsok ezúttal egy frissen bevezetett hongkongi fintech cég részvényeit hajtották fel néhány nap alatt elképesztő magasságokba.

A CNBC tudósítása szerint az AMTD Idea Group nevű befektetési holding többségi tulajdonában álló cég, az AMTD Digital letéti igazolásait nyilvános kibocsátásuk után, július közepén vezették be a New York Stock Exchange-re. A papír rögtön a 7,8 dolláros kibocsátási árának több, mint dupláján kezdett el forogni, július utolsó napjaiban már 78 dolláros áron kötöttek rá üzleteket.

Többet ér, mint a Coca Cola

Ekkor szabadult el a pokol, és augusztus 2-án már egészen elképesztő áron, 2555 dolláron is születtek rájuk kötések, a záróára 1679 dollár lett. Ezen az árfolyamon a cég piaci kapitalizációja már meghaladta a 310 milliárd dollárt, azaz elvileg többet ért, mint a Coca Cola vagy a Bank of America. A kibocsátási tájékoztató szerint az AMTD Digital ehhez képest 25 millió dollárnyi árbevételt termelt 2021-ben, főként ügyfeleinek nyújtott digitális pénzügyi szolgáltatások díjaként.

A meglehetősen vad árfolyammozgás igencsak emlékeztet arra a mém-részvény őrületre, ami tavaly év elején az egekbe hajtotta a GameStop részvények árfolyamát - írja a CNBC. Akkor több kisbefektető és spekuláns fogott össze Reddit-csatornákon kommunikálva annak érdekében, hogy a cég részvényeiből kiszorítsák a short pozícióban ülő hedge fundokat, kényszervásárlásokba hajtva azokat. Nem véletlen, hogy kedden a részvény HKD jelű tickerkódja (értékpapír azonosító kódja) volt a leggyakrabban emlegetett a Reddit WallStreetBets nevű csevegőszobájában, ami annak idején a GameStop szárnyalásakor vált ismertté.

Eközben az anyavállalat AMTD Idea Group letéti igazolásai az erre a célra szolgáló Fidelity kereskedési felületen kedden a legaktívabban kereskedett papír volt, és egy hét alatt annak is 300 százalékkal emelkedett az értéke.

A cég örül, de nem érti

Egyelőre nem nagyon látszik, hogy milyen fundamentális hír vagy pletyka áll az ármozgás hátterében. A cégnek keddre annyira futotta, hogy egy köszönő üzenetet küldjön a befektetőknek, és közölte: nem tud jelentősebb változásról a társaság üzletmenetében a tőzsdei bevezetés óta.

Ma a Financial Times már arról cikkezett, hogy a leggazdagabb ázsiai üzletemberként számontartott Li Ka-shing cége, a CK Hutchison Holdingsa közölte, nincs köze az ármozgáshoz. A CK Hutchinson tart ugyan részvényeket az anyavállalat AMTD Groupban, de az kevesebb, mint 4 százalék. Ráadásul jelenleg épp el akarja adni azokat, az AMTD Digitalban viszont egy darab részvénye sincs. Az AMTD Group az AMTD Idea 50,6 százalékos tulajdonosa, és ennek van 88 százalékos részesdése az AMTD Digitalban.

Az elmúlt két napban esett a részvény árfolyama, a csütörtöki kereskedés elején 900 dollárt adtak érte. Ez még mindig több, mint 110-szerese a kibocsátási árfolyamnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!