A politikai viták Hálaadásnapi tradíciónak tekinthetőek a családi vacsoraasztalnál az Egyesült Államokban, ez azonban most kiegészülhet egy újabb elemmel. A találgatással arról, hogy mit jelenthet az új amerikai kormány a családi részvényportfólióknak - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Donald Trump választási győzelme két héttel ezelőtt arra késztette a befektetőket, hogy sebtében átrendezzék befektetési portfólióikat. A többség ugyanis azt egy Clinton-győzelemre optimalizálta. Ez hatalmas mozgásokat eredményezett egyes szektorokban, s komoly emelkedést okozott elsősorban a banki, a biotech és az építőipari részvények árfolyamában. A Dow Jones Industrial Index hét napig emelkedett, s új történelmi csúcsot állított be, az S&P 500 és a Nasdaq Composite szintén mindenkori csúcsa közelébe emelkedett.

A Trump győzelmét követő azonnali újrapozicionálások után azonban a befektetőknek most már további konkrétumokra van szükségük azzal kapcsolatban, milyenek is lesznek a várt adócsökkentések és az új kormány költségvetési elképzelései. Ezek nélkül nehezen lesz fenntartható a részvénypiaci rally - írja az összefoglaló.

Minden napvilágot látó hírnek arról, hogy az új adminisztrációban ki, milyen posztot fog betölteni, milyen kezdeményezések várhatóak a törvényhozásban és a végrehajtásban, megvan az esélye arra, hogy megmozgassa a piacot - mondta Bucky Hellwig, a BB&T Wealth Management elnökhelyettese.

A részvénypiacon a forgalom ilyenkor - tekintettel a csütörtöki szünnapra és a pénteki rövidített kereskedésre - hagyományosan alacsonyabb. Így minden hír, ami az új kormánnyal kapcsolatban megjelenik, potenciálisan nagyobb mozgásokat tud kiváltani a részvény árfolyamokban.

A befektetők mindenesetre a jelek szerint már egy sor tétet megtettek arra vonatkozóan, mit várnak az kormánytól. A KBW Bank index a választások óta 14 százalékkal emelkedett. A szektorral kapcsolatos optimizmust fűti a várakozás, hogy az új kabinet fiskális élénkítésbe kezdhet, ami magasabb inflációt és kamatokat eredményezhet. Ugyanakkor arra is számítanak, hogy enyhül a szektor elmúlt években komolyan szigorodó szabályozása.

Az S&P 500-as indexben szereplő iparvállalatok részvényei átlagosan 5 százalékkal értékelődtek fel, ezen belül jó néhány építőipari és a védelmi szektorban aktív cég árfolyama 10 százalék feletti mértékben emelkedett, elsősorban a várt, növekvő költségvetési kiadások miatt.

A várakozások szerint jövőre egy komoly fiskális ösztönzőcsomag érkezik Washingtonból. Ha lesz olyan esemény, ami ezt megkérdőjelezi, akkor a piac nagyon gyorsan korrigálni fogja magát - mondta Alan Gayle, a BridgeWorth Investment eszközallokációért felelős igazgatója.

A meglepetésszerű rally előbb-utóbb komoly korrekció szakíthatja félbe, ahogy a befektetők az év vége közeledtével megpróbálják majd bebiztosítani elért profitjuk egy részét. A kérdés az, hogy ekkor belépnek-e újabb vásárlók, vagy nem - tette hozzá Quincy Krosby, a Prudential Financial piaci stratégája.

A Nasdaq-on jegyzett biotechnológiai cégek átlagosan 9 százalékkal drágultak a választás óta. Ennek oka, hogy nem fog megvalósulni a Clinton által belengetett terv a receptköteles gyógyszerek árának korlátozásáról. Ugyanakkor a biotech részvényeknek még lehet tere az emelkedésre, ha megvalósulnak Trump deregulációról szóló ígéretei az egészségügyi szektorban - mondták a Reuters által megkérdezett elemzők. Ugyanakkor van olyan vélemény is, hogy Trump esetles hozzányúlna a túlságosan magas gyógyszerek árához, ez ugyanis komoly népszerűséget növelő lépés lehetne.

Az igazság az, hogy az elemzők naponta írnak anyagokat arról, hogy így, vagy úgy kéne befektetni Trump elnöksége alatt. A valóság azonban az, hogy senkinek fogalma sincs arról, pontosan mi is várható - foglalta össze a helyzetet Josh Brown, a Ritholtz Wealth Management vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!