Változtat a sanghaji tőzsde

Kína azt tervezi, hogy már a napokban elindítja a kőolaj jüanban történő határidős jegyzését a sanghaji tőzsdén - írta az MTI.
Domokos Erika, 2017. december 20. szerda, 20:38
Fotó: Shutterstock

A Dow Jones kiadó által működtetett MarketWatch internetes oldalon megjelent beszámoló rámutatott arra, hogy pontos dátumot nem sikerült megtudni, de kereskedők szerint a jüanban történő kereskedés beindítására még az év vége előtt vagy a jövő év első napjaiban kerülhet sor.

A börze mindenesetre felkészült, már öt sikeres tesztet hajtott végre.

A MarketWatch úgy értesült, hogy a külföldi befektetők közvetlenül részt vehetnek a kereskedésben, nem kell előzőleg külön kereskedési pontot nyitniuk Kínában.

Elemzők szerint a nagy olajtőzsdéket egyelőre biztosan nem veszélyezteti majd a sanghaji börze, amely azonban idővel trendalakító lehet Ázsiában.

A Société Générale adatai szerint az olajpiacok döntő részén dollárban zajlik a kereskedés. Naponta mintegy 82,2 millió hordó (1 hordó=159 liter) kőolajjal kereskednek a világon, és ebből csupán 300-350 ezer hordó, amit nem dollárban adnak és vesznek.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK