Varga: az eddigi legalacsonyabb kamat mellett bocsátott ki eurókötvényt Magyarország

Egymilliárd euró összegben, 1,25 százalékos kamaton bocsátott ki hétéves futamidejű államkötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - jelentette be Varga Mihályn.
Domokos Erika, 2018. szeptember 25. kedd, 21:53
Fotó: Napi.hu

A kötvény alacsony kamatozása és a magas befektetői érdeklődés egyértelműen mutatja, hogy a befektetők megbíznak Magyarországban - idézi a pénzügyminisztert a szaktárca közleménye az MTI szerint.

A piacra lépés megfelelő ütemezésének, a befektetők magas érdeklődésének köszönhetően a tranzakció során a várakozásokat meghaladó, négyszeres kereslet alakult ki.

A miniszter szerint sokat elárul, hogy a Sargentini-jelentés után egy héttel minden idők legalacsonyabb kamatozású eurókötvény-kibocsátására került sor. A kimagasló kereslet ugyanis bebizonyította, hogy a befektetők továbbra is Magyarország mellett állnak - mondta a tárcavezető a közlemény szerint.

A stabil és gyors növekedés, az emelkedő bérek, az alacsony infláció, valamint a kiszámítható költségvetési politika a csökkenő államadósságráta mellett egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország évről évre olcsóbban tud állampapírt kibocsátani. Amellett, hogy a rendkívül alacsony kamatszint hosszú távon mérsékli az államkassza kamatterheit, a keddi eurókötvény-kibocsátás sikere tovább erősíti felminősítési várakozásaikat is - vélii Varga Mihály.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn közölte az MTI-vel, hogy devizakötvény kibocsátásának szervezésére mandátumot adott a Deutsche Bank, az Erste Bank Group és a J.P. Morgan pénzintézetnek.

Az ÁKK finanszírozási terve az idén 1 milliárd eurónyi devizakötvény kibocsátással számol.

A kép forrása: Földi D. Attila/Napi.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tegnaputan, 2018.09.27 20:23

@antitroll: Arra akartam rámutatni, hogy tévedsz egyáltalán nem csökkenek a kamatok, sőt ellenkezőleg emelkednek. Ahogy már említettem a héten emelt kamatot a FED ill, a Cseh Jegybank (2,25 ill.2,5%)
A külföldi tőke aránya a magyar államadósságban mára a 40% alá csökkent, a 2010 előtti 70% feletti szintről...
"Az állításom az, hogy a kormány korábbi kommunikációja a deviza alapú adósság kibocsátás teljes szükségtelenségét hangsúlyozta, sőt ezt a kizárólagosan saját "eredményeként" adta el."
A valóságban a kormány 1,2-1,8 milliárd eurós devizakibocsátást tervezett, piaci viszonyoktól függően - lásd Barcza György korábbi sajtótájékoztatóit - a lejáró 2,3 milliárd eurós tartozás többi részét forintban kívánták kiváltani. 2018-ban már nincs további lejáró devizaadósság, így a rekord alacsony kamaton kibocsátott kötvényt valószínűleg még le nem járó kötvények kiváltására használják fel.
Amúgy - komoly vita után - a kormány engedett az EU hátrányos megkülönböztetésének ( netán sovinizmusának?!) és beleszámolja visszamenőleg az Exim Bank kibocsátásait az államadósságba, annak ellenére, hogy a hasonló spanyol, francia, ír pénzintézetek esetében, az EU szemet huny.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.09.27 00:01

@tegnaputan:
Bár a mondanivalóm szempontjából érdektelen a magyar devizaadósság alakulása, de egy apró kiigazítást engedjél meg, szerintem nem vagy képben teljesen.
A Fidesz kormánynak van, vagy volt egy nagy trükkje, ami kifelé már nem működik, az EU már nem eszi meg, de befelé még annál inkább a megfelelő kommunikációval:
szóval a devizakötvényt, devizahitelek egy részét nem a kormány, azaz nem az ÁK veszi fel, hanem a 100% állami tulajdonban lévő bankok. Pl. az MFB idén csak februárban 500 millió EUR kötvényt bocsátott ki. Az Exim bank az elmúlt pár évben egymilliárd EUR és USD devizakötvényt bocsátott ki. Ezek a kötvények élő kötvények. Elég magas hozammal...
A belső kommunikációban ezeket a kormány nem számolja bele az államadósságba egyelőre. Az EU azonban 2019-től igen, mert nem hagyja magát megvezetni, visszamenőleg egy megegyezés eredményeként nem kell módosítani az államadósságot, mert nagyon kemény következménye lenne, ha jól emlékszem 2-3%-al rontaná a GDP arányos államadósságot a bevallotthoz képest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.09.26 23:23

@tegnaputan:
" csökkenő nemzetközi kamatfeltételek között megérte így is."
Ha a mondatnak egy részét, vagy magát a mondatot a környezetéből kiragadod, annak értelme változhat. Remélem nem volt szándékos...
A teljes állítás ezzel szemben ez volt:
"Ugye korábban írtam, hogy a forint alapon kibocsátott államadósság jelentős része mögött NEM magyar tőke állt. Nulla közeli infláció és alacsony, vagy csökkenő nemzetközi kamatfeltételek között megérte így is."
Tehát nem a jelenlegi állapot, hanem a KORÁBBI! Ezt benézted...

"Idén 2,3 milliárd euro devizaadósság jár(t) le, ezzel szemben ezen az egy milliárd eurón kívül csupán 30 milliárd japán jenben történt kibocsátás."
Ez meg mellébeszélés a részedről. Az állításom az, hogy a kormány korábbi kommunikációja a deviza alapú adósság kibocsátás teljes szükségtelenségét hangsúlyozta, sőt ezt a kizárólagosan saját "eredményeként" adta el. Te nem ezt cáfoltad, hanem amit nem is állítottam. Szalmabábbal harcolsz? Ha ennyire jól megy és minden oké forintban, akkor nem kellene (ahogy mondták) egyáltalán devizás kibocsátás. Az adósságcsere természetes dolog és szükséges.

"miért nem a magasabb kamattal járó Román, Lengyel vagy ép amerikai papírokat veszik?"
Nyilván a NER iránti feltétlen bizalom az oka. :-D
Komolyra fordítva nem valószínű. És még azt is bevallom, hogy nem tudom. Nincs elég információm. Azt azért Te sem állítod ugye, hogy a lengyel és főleg a cseh államadósság "megbízhatatlanabb", mint a magyar? Összehasonlítani csak egy időben kibocsátott és azonos futamidejű állampapírok hozamait érdemes. Én nem találtam ilyet. Jelenleg az euro alapon kibocsátott papírok hozama szélsőségesen változhat, hiszen a jegybankok megkezdték a kamatemelési versenyt, élen a FED-del. A jelek szerint ez euro jelentősebb felértékelődésével számolnak? Lehet!
Összességében az 1 milliárd euró nem nagy kötvénykibocsátás. DE abban biztos lehetsz, hogy ez egy sorozat kezdete. Mert nem lesz elegendő kereslet a forint alapon kibocsátott papírokra. Látni kellene a kötvényvásárlókat, kicsodák? Nem konteót szeretnék gyártani, de netán egy baráti állam? :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.09.26 21:33

@antitroll: " forintban adósodunk el, vagy mégsem? "
Idén 2,3 milliárd euro devizaadósság jár(t) le, ezzel szemben ezen az egy milliárd eurón kívül csupán 30 milliárd japán jenben történt kibocsátás. Tehát az ország devizaadóssága tovább csökken, pláne ha ezt a forrást is - a tavalyihoz hasonlóan- magasabb kamatozású (korábban kibocsátott) devizakötvények kiváltására fordítják.
" csökkenő nemzetközi kamatfeltételek között megérte így is."
Micsoda?!!!
Most emelt kamatot a FED vagy pl. Cseh Nemzeti Bank! Mind jóval magasabbra mint a magyar alapkamat vagy a fent említett kötvény kamata!!
"kényszer szülte és teljesen normális jelenség"(??!!!)
Tudod ám fokozni a baromságot! Szerinted a befektetők miért nem a magasabb kamattal járó Román, Lengyel vagy ép amerikai papírokat veszik? Miért veszik a kisebb kamatozású magyart?
Te beszélsz itt beszopásról, mikor hatalmas baromságokat firkálsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.09.26 21:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html