Az S&P 500 0,5 százalékos pluszban állt meg, a Dow Jones ipari átlaga pedig 150 pontos, azaz mintegy 0,4 százalékos emelkedést regisztrált, mindkét referenciaindex a második egymást követő héten könyvelhetett el nyereséget.

A Nasdaq Composite visszamászott az ülésszak mélypontjairól, de épphogy mínuszban alatt zárt, miután az indexet a technológiai részvények eladásai húzták lefelé, a kötvényhozamok pedig tovább emelkedtek. A 10 éves kincstárjegy benchmarkja 2,5 százalékos hozamszintre emelkedett - összegzett a Yahoo Finance.

Az ukrajnai orosz háború fejleményei továbbra is a figyelem középpontjában maradtak, miközben Joe Biden elnök a NATO-szövetségesekkel találkozott Európában. Az Egyesült Államok újabb szankciókat hozott Oroszország ellen, és további segélyeket ígért Ukrajnának. Biden azt is mondta, hogy támogatná Oroszország kizárását a G20-akból.

A folyamatban lévő geopolitikai konfliktus ellenére a részvények viszonylag rugalmasak maradtak a héten a kedvező gazdasági adatok és a Federal Reserve tisztviselőinek kommentárjai miatt, amelyek megismételték a központi banknak az infláció visszafogása érdekében követett héjább irányvonalát. Az egyik legfrissebb, a rendkívül feszült munkaerőpiacot alátámasztó adat szerint a heti munkanélküli kérelmek 1969 óta a legalacsonyabb szintet érték el a múlt héten, mivel a vállalatok megtartották meglévő munkavállalóikat a széles körű munkaerőhiány közepette.

Ennek fényében - és mivel az infláció az elmúlt 40 év legmagasabb szintjét éri el - a központi bankárok egyre többet beszélnek a monetáris politika szigorításáról. Jerome Powell Fed-elnök a hét elején például jelezte, hogy ha szükségesnek ítélik, hajlandó a szokásosnál nagyobb, 50 bázispontos kamatemelésre az infláció kezelése érdekében.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!