Vegyes napot zárt Európa

A vezető nyugat-európai indexek vegyesen zártak csütörtökön, míg a Wall Streeten veszteségben álltak a mutatók a kiábrándító feldolgozóipari adat után.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. október 1. csütörtök, 20:26
Fotó: Reuters

Rövid életűnek bizonyult a szerdai fellendülés: csütörtökön a fő mutatók többségét visszanyomták a feldolgozóipari teljesítménymutatók, amelyek az augusztusihoz képest általában stagnáló vagy lassuló fejlődést és dezinflációs nyomást jeleztek szeptemberről az Egyesült Államokban és az euróövezetben egyaránt, kivéve Franciaországot.

A kínai adatok vegyesek voltak: a magángazdasági felmérés a visszaesés gyorsulására, az állami vállalatokat is tartalmazó hivatalos adatok a visszaesés enyhülésére és immár az új megrendelések növekedésére vallottak a feldolgozóiparban. A kínai szolgáltatások teljesítménye mindkét felmérés szerint nőtt szeptemberben, habár a magánfelmérés szerint az ütem lassult.

A vezető indexek közül az FTSE-100 0,2 százalékos pluszt ért el, de a DAX 1,6, a CAC-40 pedig 0,6 százalékot esett. A Stoxx Europe 600 indexe 0,5 százalékos mínuszban zárt. A periférián a milánói FTSE MIB-40 0,7, az athéni ASE 1,8 százalékot esett, a madridi IBEX-35 0,1 százalékot nyert.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 48,56 dollár volt, 19 centes napi árnyereséggel. A gázolaj ára tonnánként 3,75 dollárral 470,75 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0232 dollárral 1,3864 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1114,86 dollár volt a szerda esti 1113,83 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Az európai tőzsdezárást követően az amerikai vezető indexek mind veszteségben jártak: a Dow 0,6, az S&P-500 0,4, a Nadaq 0,6 százalékkal járt az előző napi záróértéka alatt. A tengerentúlon az ISM feldolgozóipari index rontotta el a hangulatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK