Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, egyre erősebbé váltak az aggodalmak az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi viták éleződése miatt - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. szeptember 17. hétfő, 18:34
Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE-100 mutató 0,05 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,23 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,07 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Madrid viszont 0,42 százalékos, Milánó pedig 1,08 százalékos pluszban zárt.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,10 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,06 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,11 százalékkal emelkedett.

A nap nyertese a kiskereskedelmi szektor volt, alindexe 1 százalékkal nőtt a kedvező gyorsjelentések hatására. A vállalatok közül a Hennes & Mauritz (H&M) svéd divatáru-kiskereskedelmi lánc árfolyama nőtt a legnagyobb mértékben, 14,75 százalékkal, miután a vártnál nagyobb nyereségről adott számot a harmadik negyedévéről.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,03 százalékos, az S&P 500-as index 0,27 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,89 százalékos mínuszban állt. A Nasdaq Composite mutatóját olyan nagy technológiai cégek húzták lefelé, mint az Amazon, az Apple és a Micron.

Az Apple esetében attól tartanak a befektetők, hogy egy amerikai-kínai kereskedelmi háború középpontjába kerülhet. Az Amazon árfolyama több mint 3 százalékkal esett, miután a Citi egyik elemzője azt sugalmazta, hogy két részre oszthatják fel a vállalatot, hogy elkerüljék az amerikai kormányzat monopolellenes vizsgálatát.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,14 százalékos nyereségben, 78,20 dolláron, a WTI pedig 0,04 százalékos pluszban, 68,80 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,57 százalékkal, 1208,00 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1689 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,57 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK