A kora reggeli jegyzéséhez képest délután hat órakor a forint 0,6 százalékkal állt gyengébben az euróval, 0,4 százalékkal erősebben a dollárral és 2,8 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Az euró jegyzése a kora reggeli 397,50 forintról 399,71 forintra emelkedett, a dolláré 381,15 forintról 379,80 forintra csökkent, a svájci franké pedig a reggeli 382,28 forint után 392,96 forinton állt este hat órakor.

A forint a mai MNB-döntést követően erősödésnek indult az euróhoz képest, de az nem tartott ki sokáig, visszagyengült 399 forint fölé. (A várakozásokkal ellentétben 50 bázisponttal 7,25 százalékosra emelte az egyhetes betétre meghirdetett kamatát a csütörtöki tenderen a Magyar Nemzeti Bank.)

A svájci frank csütörtökön valósággal szárnyra kapott a devizapiacokon, miután a Svájci Nemzeti Bank meglepetésszerű kamatemelést hajtott végre. Piaci elemzők nem számítottak kamatemelésre, hanem egy szeptemberi emelésre tett határozott jelzést vártak a svájci jegybanktól.

Az SNB más központi bankokhoz csatlakozva 15 év óta először szigorított a monetáris politikán, és a 2015 óta alkalmazott mínusz 0,75 százalékról mínusz 0,25 százalékra emelte irányadó kamatlábát.

A svájci frank az euróval szembeni legnagyobb napi erősödését érte el azóta, hogy az SNB 2015-ben felhagyott a valutához való kötöttséggel. Az euró 2,2 százalékkal 1,01555 frankra, két hónapos mélypontra gyengült. Az amerikai dollár 2,4 százalékot zuhant a frankkal szemben, ami az elmúlt hat és fél év legnagyobb napi esése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!