A vártnál magasabb eurózónás inflációs adatok és annak jelei, hogy talán van megoldás a görög válságra rövid távon short zárási hullámot indított el az euró piacán. Azonban a volatilisnak ígérkező hét után ismét esésnek indulhat a közös deviza árfolyama a dollárral szemben, s 2015 végéig 1,05 alá is benézhet a keresztárfolyam - kommentálta az euró tegnapi erősödését Gregg Gibbs, az RBS vezető piaci stratégája a CNBC.com-nak.

A közös deviza lassan már egy éve erős eladói nyomás alatt áll, miután az eurózóna vészesen alacsony inflációs adatai nyomán a piac egyre inkább számított az ECB részéről egy masszív kvantitatív lazítási program megindítására. Ez januárban be is következett - emlékeztet az összefoglaló.

Az euró tegnap, a mai ECB ülést megelőzően erősödni kezdett a dollárral szemben. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a befektetők egy része elkezdte zárni pozícióit, számítva arra, hogy a hitelezők újabb javaslattal állnak elő a görög helyzet megoldására, másrészt májusban a fogyasztói árak hat hónap óta első ízben emelkedésnek indultak a zónán belül. Ez utóbbi annak a jele is lehet, hogy az eurózónában enyhülhet a deflációs nyomás, jóllehet a pénzromlás éves szinten 0,3 százalékos értéke még mindig messze elmarad az ECB által célul kitűzött 2 százalékos szinttől.

A tegnapi erősödés ellenére az euró a dollárral szemben még mindig 19 százalékos mínuszban van éves szinten. A portál által megkérdezett elemzők többsége szerint a közös deviza gyengülése még nem lefutott ügy. Ennek egyik oka, hogy az infláció sorsa sem dőlt még el - vélik a Goldman Sachs elemzői. A maginfláció az eurózónában már jóval azelőtt esett, mielőtt az olajár esni kezdett volna - emelik ki. A maginfláció várakozásaik szerint a következő hónapokban a jelenlegi szinten stagnálhat, s ez az euró további gyengülését hozhatja magával. A befektetési bank szekértői szerint az euró/dollár keresztárfolyam egy éven belül 0,95-ig eshet, 2017 végére elérheti a 0,8-es szintet is.

A szerdai nap volatilis kereskedést hozhat, ami fontos az euró számára. Bár a mai ECB ülésen fontos döntés várhatóan nem születik, azonban Mario Draghi ECB-elnök kommentárjának hangvétele nagy hatással lehet a keresztárfolyamra. Kathy Lien, a BK Asset Management szakértője szerint ha Draghi optimista hangot üt meg, akkor az 1,12-es szint fölé is ugorhat az árfolyam, azonban óvatosabb nyilatkozat után a közös deviza könnyen esésbe válthat.

Az európai fejleményeken túl természetesen az amerikai gazdaságról érkező hírek is fontosak lesznek. Ha a következő napokban jók lesznek az amerikai adatok, akkor nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy a Fed korábbi kamatemelés mellett dönt, s ez erősítheti a dollárt. Ha mindent számításba veszünk, akkor úgy tűnik, az euró további gyengülése a valószínű, s az 1,05-ös szint elérése akár heteken belül megtörténhet - vélik a Goldman elemzői.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!