Egyre több jele van annak, hogy koronavírus indiainak nevezett (B 1.617.2, új nevén delta) variánsa a korábbihoz képest másfélszer annyi embert fertőz meg. Ráadásul jelenleg úgy tűnik, hogy a kórházba kerülés veszélye is másfél- két és félszer akkora, mint a korábbinál. Annyira fertőzőnek tűnik, hogy még igen magas oltottság és részleges korlátozások mellett is terjedni tud  - írta a blogján a közgazdász.

Bár az oltottak közül jelentősen kevesebb beteg kerül kórházba és a betegeknek kisebb része hal meg (fele-harmada, mint az oltatlan megbetegedettek közül), de azért oltással is meg lehet halni. Így tehát ha sok az oltatlan, és közülük sokan elkapják, arra nem legyinthetünk, hogy így jártak, mert ugyanúgy leterhelik az ellátórendszert, és ismét megtelnek a kórházak.

Egyelőre nehéz becslést adni, de rossz esetben már nyár végén, kedvezőbb esetben ősz folyamán valószínűleg szembesülnünk kell a problémával - véli Zsiday. A közgazdász úgy fogalmaz: már fél éve meg voltam arról győződve arról, hogy a nyár problémamentes lesz, és a vírus háttérbe szorul, ám az új adatok megkérdőjelezik ezt a nézetet.

Ezt nagyon megérezhetik a tőzsdék

Egyrészt ha a terjedés kézzelfogható lesz, azt nem hagyhatják a kormányzatok figyelmen kívül, tenniük kell valamit, ez pedig óhatatlanul lassítja a gazdaságot – bár sokkal kevésbé, mint az első hullám idején.

Másrészt a fogyasztói bizalom tünékeny dolog, és bár a fellendülés most erősnek tűnik, egy újabb - az oltások ellenére bekövetkező - hullám súlyosan visszavetheti ezt a bizalmat, magyarul az emberek megijedhetnek, kevesebbet utaznak, kevesebbet mennek szórakozni.

Harmadrészt pedig az ázsiai országok eléggé oltatlanok, és egyre nehezebben küzdenek meg a nagyon gyorsan terjedő variánssal, amely onnan is gazdasági lassulást hozhat. Rossz esetben az ellátási láncok problémái miatt egyszerre lehet lassulás és inflációs nyomás is – a tőzsdéknek ez lenne a lehető legrosszabb.

És mit csinálni a gazdaságpolitikusok?

Ha tényleg újabb járványhullám jön, a gazdaságpolitika vélhetően ugyanazt lépi, mint korábban: rákaptak a pénznyomtatásra, ez egy könnyű megoldás, tehát nagyobb költségvetési deficitet, támogatást a lakosságnak, vállalkozásoknak, és tartósan alacsonyabb kamatokat. Plusz mindenkit megpróbálnak rábeszélni/rákényszeríteni az oltásra - szól a jóslat.

A helyes megoldás a politikusok/államok részéről a minél több ember beoltása minél hatékonyabb oltásokkal, a gyengébb oltást kapók újraoltása a jelenleg legjobbnak tűnő mRNS vakcinákkal. Piaci szempontból pedig valószínűleg az óvatosság a helyes út, habár muszáj elmondani, hogy eddig ezzel kapcsolatban nem lett igazam, ugyanis én már január-februárban is túlzottan optimistának láttam a tőkepiaci hangulatot, és bár volt két esési hullám, de hamar talpa állt belőle a tőzsde - tette hozzá Zsiday Viktor.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!