A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA-30 index 1,7 százalék, az S&P-500 index 1,5 százalék, a Nasdaq Composite index egy százalék veszteséget mutatott.

A tőzsdéket hétfőn világszerte jellemző árfolyamcsökkenést a DJIA-index hatszáz pontot meghaladó, két és fél százalékos, a mutató történetében hatodik legnagyobb pénteki vesztesége váltotta ki - írta az MTI.

A vezető amerikai tőzsdeindexek két éve a legrosszabb hetüket tudhatják maguk mögött pénteki esésükkel. A DJIA- és az S&P-indexek négy százalék veszteséggel zárták a hetet, a Nasdaq Composite pedig három és fél százalékossal.

Az indexek mostani nagy gyengülése az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereség természetes korrekciójának tulajdonítható, amihez a kötvényhozamok múlt heti számottevő mértékű emelkedése adta meg a kezdőlökést. Hétfő esti értékén a DJIA még másfél százalékos, az S&P-500 index közel két százalékos, a Nasdaq Composite négyszázalékos nyereségben állt év eleji értékéhez képest.

Az S&P-500 index már öt százalékot veszített a múlt hónapban beállított rekordjához képest, és egyúttal 50 napos mozgóátlaga alá süllyedt hétfőn, amit technikai elemzők már egy viszonylag hosszabb korrekciós szakasz kezdetére utaló fordulópontként kezelnek.

Hétfőn az egészségügyi, banki és az energiaipari szektorok teljesítettek a leggyengébben az amerikai tőzsdéken. A Nasdaq Composite indexnek a két másik vezető indexnél kisebb mértékű vesztesége viszont elsősorban az Apple és az Amazon részvények nyereségének tulajdonítható.

A pénzügyi papírok közül a Wells Fargo közel nyolc százalékkal gyengült, a Bank of America, a Goldman Sachs és a Citigroup egy százalékot veszített. Az energiaipari papírok közül az Exxon Mobil négy százalékkal, a Chevron két százalékkal gyengült.

Az olajár részben a dollárárfolyam erősödésének, részben az amerikai olajtermelés növekedését mutató adatoknak köszönhetően csökkent hétfőn. Az olajár eséséhez hozzájárult az általános értékpapírpiaci árfolyamcsökkenés közepette elbizonytalanodott nyersanyagpiaci befektetői hangulat is. A WTI nyersolaj ára 2,67 százalékkal hordónként 63,70 dollárra, a Brent nyersolajé 1,74 százalékkal 67,39 dollárra csökkent.

A dollár a fokozódó inflációs aggodalmak miatt emelkedő kötvényhozamoknak köszönhetően erősödött hétfőn. Az eurót 0,31 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,2418 dolláron.

Az arany ára az egy százalékot meghaladó, két hónapja a legnagyobb egy napon belüli pénteki esés után hétfőn alig változott: a határidős jegyzés legközelebbi teljesítésre 0,02 százalékkal unciánként 1337,60 dollárra emelkedett.

Képünk forrása: Shutterstock

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!