Február 15-én éjfélig lehet jelentkezni a Felvi.hu oldalán található E-felvételi rendszeren keresztül a 2023. szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre.

A felsőoktatásba készülőknek 2023. február 15-én éjfélig hitelesíteniük is kell jelentkezésüket, amit kizárólag csak az Ügyfélkapun tehetnek meg.

A felvételizők jelentkezhetnek:

  • alap- és mesterképzésekre;
  • valamint felsőoktatási szakképzésekre is.

A felvételi során ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is. A jelentkezőknek meg kell határozniuk a kiválasztott képzések sorrendjét, kifejezve ezzel preferenciájukat, ugyanis egy jelentkező csak egy helyre vehető fel, mégpedig az általa megjelöltek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt - írja az Oktatási Hivatal (OH).

Akár 16 millió forintba is kerülhet a képzés

Nagyon nem mindegy,  hogy államilag finanszírozott vagy önköltséges képzésre vesznek fel valakit. A  Napi.hu körképet készített arról, hogy mennyibe kerül ma a diploma.

Például az Állatorvostudományi Egyetem állatorvosi képzésén önköltséges formában 1,45 millió forint egy félév, maga a képzés pedig, míg valakiből képzett, diplomás állatorvos lesz, csúszások nélkül 11 félév.  A teljes képzés ára elérheti a 16 millió forintot is. 

A Debreceni Egyetemen 1,3 millió forintot kérnek szemeszterenként a 12 féléves általános orvosi képzésért. Ugyanott ugyanennyibe kerül a fogorvosi képzés is, amely azonban csak 10 féléves, így olcsóbb lehet, ha valaki az orvosi helyett Debrecenben a fogorvosi szakra jelentkezik. Annak szintén a zsebébe kell nyúlnia, aki Debrecenben szerezne gyógyszerészi végzettséges, ugyanis a 10 féléves képzésen 800 ezer forintba kerül egy-egy félév.

Vannak azért ennél olcsóbb képzések is: általában az alapképzés önköltsége egy félévre 200 ezer és 400 ezer forint között mozog. Az önköltséges főiskolai képzések között ugyanakkor ennél jóval „olcsóbbakat” is találunk: 200 ezer forint alatt elsősorban azok a képzések érhetők el, amelyek:

  • kevésbé népszerűek, esetleg kevés a jelentkező;
  • a képzést nyújtó intézmény kevésbé ismert, vagy a képzés egy kisebb városban van.

A 2023 szeptemberében induló képzések felvételi eljárásában a pontszámítás a jelentkezők számára kedvezően.

  • Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük. Bizonyos szakok – korábban közzétett – érettségi követelményeihez képest az intézmények elfogadhatnak középszintű érettségit is az emelt szintű helyett.
  • Továbbá megszűnik a jogszabályi minimumponthatár, eddig alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont volt, illetve egyes szakok esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez miniszter által meghatározott – ezeknél magasabb – minimumpontszám volt.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél.

A ponthatárokat várhatóan 2023. július 26-án hirdetik ki.

Érettségire is ma lehet még jelentkezni

Február 15-ig lehet jelentkezni a május-júniusi érettségi vizsgákra. Az érettségizők rendes, előrehozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, valamint javító vizsgát tehetnek.

A tavaszi vizsgaidőszakban a középiskolák és a kormányhivatalok szerveznek érettségi vizsgákat. A jelentkezés benyújtásáról szóló legfontosabb információk és a kormányhivatalok elérhetőségei is megtalálhatók az Oktatási Hivatal honlapján.

2023-ban a tavaszi érettségi vizsgaidőszak május 5-től június 30-ig tart.

Az írásbeli vizsgákat május 5. és 26. között rendezik meg. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 7. és 14., a középszintű szóbelik június 19. és 30. között lesznek.