Hozzájárult a parlament Finnország NATO-csatlakozásához: azaz hétfő késő délután az Országgyűlés elfogadta a Finnország NATO-csatlakozási kérelmét ratifikáló javaslatot, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium több mint nyolc hónappal ezelőtt nyújtott be a parlamentnek.

A hazai képviselők 182 igen és 6 nem szavazattal hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Svédország és Finnország tavaly kérte felvételét a transzatlanti katonai szövetségbe, miután az orosz erők bevonultak Ukrajnába, ám mind a harminc NATO-tagállamnak ratifikálnia kell a kérelmeket a csatlakozáshoz. Közülük eddig csupán Magyarország és Törökország tartózkodott a jóváhagyástól

Finnország most zöld utat kapott Magyarországtól is, ahogy a jelek szerint a Sanna Marin vezette északi ország tekintetében már Törökország is megenyhülhetett. Ugyanakkor Svédország NATO-csatlakozási kérelméről később születik döntés, mind magyar, mind török részről. 

 

Sanna Marin megköszönte Magyarországnak

„Köszönjük a világos döntést" - írta Marin Twitter-oldalán röviddel az Országgyűlés hozzájárulását követően. A finn miniszterelnök ugyanakkor szót emelt Svédország gyors csatlakozása mellett is.

Finnország és Svédország NATO-tagsága az egész szövetség biztonságát erősíti. Mindenki érdekét szolgálja, hogy Svédország is még a vilniusi csúcstalálkozó előtt NATO-tag legyen

– hangsúlyozta a finn kormányfő. 

 

Már korábban eldőlt Finnország sorsa

A szavazás eredménye nem újdonság azok után, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője már március közepén közölte: a Fidesz-frakció döntött Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást pedig március 27-ére előrehozták, amelyen, mint láthatjuk, az ígéreteknek megfelelően a kormánypárti képviselők valóban egységesen igennel szavaztak.