Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az ATV és az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában nemcsak a belpolitikai kérdésekről, hanem a város jövőjéről is beszélt. A főváros működésének finanszírozhatósága mellett szóba került egy esetleges budapesti olimpia megrendezése is. 

A politikus egyrészt továbbra is úgy tartja, hogy bár a főváros és az agglomeráció termeli meg annak a felét,

„amiből az ország él”,

ennek ellenére a kormány folyamatosan csökkenti a Budapestnek átadott források mennyiségét. 

Hogyha ez a csökkenés nem lett volna, ugyanott tartanánk, mint a Tarlós [István] utolsó évében […] Nekünk évente 90 milliárd forinttal több pénzünk lenne reálértéken

– fogalmazott Karácsony Gergely, hozzátéve: a hármas metró teljes felújítása 220 milliárd forint körüli összeg volt, és ha ezt a pénzt megkapták volna, akkor abból még egy saját, új metróvonalat is fel tudtak volna építeni a fővárosban, nem kéne várniuk ezzel az európai uniós pénzekre és a magyar kormányra.

A metró témája kapcsán érkezett el a beszélgetés az olimpiarendezéshez.

Hogyha az állam épít két metrót, akkor velem lehet beszélgetni az olimpiáról

– fogalmazott Karácsony Gergely. A főpolgármester azt mondta: a sportinfrastruktúra már megvan az olimpiához, hiszen megépül az atlétikai stadion, de más infrastrukturális területeken maradtak hiányosságok. 

Lángok és olimpia

Karácsony Gergely egyébként a francia fővárost hozta fel példaként.

Most Párizs egyik alpolgármesterével beszélt egy kollégám, és hogy miért ment bele a város abba, hogy legyen egy olimpia. Hát mert az állam épített két metrót

– idézte föl. 

Lángoló francia városok: mennyire pörkölődik meg a világelső turizmus?

Hogy milyen hatással lesznek Franciaország turizmusára a zavargások, illetve utóbbiak mikor érhetnek véget, erről jelenleg nagyon nehéz jóslásokba bocsátkozni. Bővebben >>>

Az már csak a sors furcsa fintora, hogy Párizs utcáin jelenleg a metróépítés jelenti a legkisebb problémát. A zavargások kapcsán a párizsi turisztikai iroda vezetője, Jean-Francois Rial a Le Figarónak elmondta, a júliusi tartózkodásukat a francia fővárosba tervező külföldi turisták 20-25 százaléka előreláthatólag visszamondja foglalását és személy szerint már annak is örülne, ha 2024 nyarára rendezhetnék a problémákat.

A Le Monde pedig arról írt, a turisztikai szektor komolyan fél attól, hogy a történtek hosszú távon lerombolják Franciaország képét, és becslésük szerint az ágazatban okozott kár már most jócskán meghaladja az egymilliárd eurót.