A férfit az egyik budapesti kórház Covid-osztályán helyezték el koronavírus-fertőzés miatt.

A másik betegágyon fekvő 73 éves férfi az egészségi állapota miatt a mozgásában korlátozva volt, beszélni sem tudott, és – a vádlotthoz hasonlóan – oxigéntámogatásban részesült.

A vádlott, mivel dohányos volt, cigarettát és öngyújtót is tartott magánál; 2021. április 6-án kora reggel az ágyán ülve elővette és meggyújtotta az öngyújtóját, amelynek hatására meggyulladt az ágyneműje. Miután ezt észlelte, segítségért kiáltozott.

A szakápolók meghallották, megkezdték a tűz oltását, valamint az osztályon fekvő betegek kimenekítését és segítséget hívtak. A vádlottat az egyik ápoló lerántotta a földre, és a férfi ezután kikúszott a folyósóra.

Az ápolók a sértett – égő ágy mögött elhelyezkedő – ágyát a kórteremből nem tudták kitolni, és a sértettet sem tudták kihozni, ezért egy újabb kézi tűzoltó készülékkel igyekeztek a lángokat megfékezni.

Hiába látták el a mentők, belehalt az égési sérülésekbe

A helyszínre riasztott rendőrök behatoltak a még égő kórterembe, az ágyában fekvő sértettet kihozták és átadták a mentőknek, a kiérkező tűzoltók pedig a tüzet eloltották.

A súlyos égési sérüléseket szenvedett sértett az azonnali és szakszerű orvosi ellátás ellenére pár órán belül életét vesztette. A vádlott maga is súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség szerint a rendőröknek és ápolóknak a tűz miatt 36 beteget kellett biztonságos helyre menekíteniük, a kórterem berendezési tárgyaiban és eszközeiben több mint 15 millió forint kár keletkezett.

A Fővárosi Főügyészség az 57 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolja, és vele szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.