Az adózók kérelmére részletfizetést, illetve fizetési halasztást engedélyezhet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a következő feltételek együttes megléte esetén:

  • az adósnak fizetési nehézsége áll fenn, és emiatt a tartozásait azonnal vagy egy összegben megfizetni nem képes;
  • a fizetési nehézség kialakulása a kérelmezőnek nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható;
  • a fizetési nehézség átmeneti jellegű, tehát valószínűsíthető, hogy az adótartozást egy későbbi időpontban meg tudja fizetni.

Azonban vannak olyan fizetési kötelezettségek is, amelyekre nem engedélyezhető a fizetési könnyítés, ezek a következők:

  • a magánszemélyek jövedelemadójának előlege és levont jövedelemadója;
  • a kifizető által a magánszemélytől levont járulékok és
  • a beszedett adó.

Minderről a NAV Sajtóosztálya tájékoztatta lapunkat, azzal összefüggésben, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a közelmúltban bejelentette, hogy az adóhivatalnál kezdeményezni fogják a fővárosi befizetések felfüggesztését. 

Adódhat abból némi gond, ha Budapest városvezetése anarchiát hirdet

A főpolgármester bejelentette, hogy az adóhivatalnál kezdeményezi a fővárosi befizetések felfüggesztését. Azonban ez az álláspontja sokakban felvetheti a kérdést, hogy ilyen bejelentést vajon bármilyen magyarországi adóalany tehet? Legyen az a fővárosi önkormányzat, vagy akár egy átlagos állampolgár. Bővebben →

A fővárosi önkormányzat is jogosult kedvezményre

Megtudtuk a NAV-tól azt is, hogy az adóigazgatási rendtartásról szóló (2017. évi CLI.) törvény meghatározása alapján az önkormányzatok – köztük a fővárosi önkormányzat is – adózónak minősülnek, és adózóként a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál nyilvántartott fizetési kötelezettségeikre, az adózás rendjéről szóló (2017. évi CL.) törvényben (Art.) előírt feltételek fennállása esetén bizonyos fizetési kedvezményekre jogosultak, amelynek szabályait az Art. tartalmazza.

Konkrétan azok az adózók – magánszemélyek, egyéni vállalkozók, jogi személyek, egyéb gazdálkodó szervezetek – kaphatnak fizetési könnyítést (fizetési halasztást vagy részletfizetést), akik fizetési kötelezettségeiket – a NAV által nyilvántartott adók, járulékok, pótlékok, bírságok és egyéb tartozások – valamilyen méltányolható gazdasági vagy személyes okból határidőre nem tudják teljesíteni.

A szolidaritási hozzájárulás nem NAV-hatáskör

szolidaritási hozzájárulás azonban nem a NAV által nyilvántartott adó, annak teljesítése a nettó finanszírozás keretében történik, ami nem a NAV hatáskörébe tartozik.