Friss: A fővárosi képviselőstestület szerdán felhatalmazta Karácsony Gergelyt, hogy ha szükség van rá, kezdeményezze az önkormányzat, illetve intézményeinek és cégeinek a központi költségvetés felé fennálló vagy keletkező befizetési kötelezettségei – bérek után fizetendő adó- és járulékterhek, általános forgalmi adó, szolidaritási hozzájárulás – átütemezését.

Túlélő üzemmódba kapcsolt Budapest, Karácsony Gergely megkapta a felhatalmazást

A fővárosi túlélőprogram intézkedéseiről döntöttek a képviselők. Közel 17 milliárd forintos hitelt vesz fel Budapest. A Fidesz szerint unalmas, hogy mindig a kormány és mindig Orbán Viktor a hibás. Bővebben -->

Mint ismert, fővárosi túlélő programot hirdetett Karácsony Gergely, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy Budapest vészforgatókönyvvel készül az idei évre, sőt, a főpolgármester a működőképesség fenntartása érdekében a befizetendő adók felfüggesztését is indítványozta.

Ahogyan az a Napi.hu hasábjain is megírtuk, becsődölhet a főváros, hiszen több mint 176 milliárd forinttal kevesebb pénz van Budapest kasszájában, mint 2020 elején. 

Csődveszélyt kommunikál a főváros

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy sajtótájékoztatón konkrét összegekkel mutatta be, miként alakult a főváros anyagi helyzete Karácsony Gergely megválasztása óta:

2020 elején 186,2 milliárd forint volt a főváros számláján, 2023 januárjában azonban már csupán 10,1 milliárd forint, ám az is csak azért maradt, mert márciusban megérkezett az idei első iparűzési adóbevétel.

Ezek után kisvártatva Karácsony Gergely főpolgármester azt is bejelentette, hogy az adóhivatalnál kezdeményezni fogja a fővárosi befizetések felfüggesztését

Azt mondta, hogy egy intézkedési csomag nélkül már az idei évet sem tudnánk végigcsinálni, és veszélybe került a városi közszolgáltatások finanszírozása. Megfogalmazása szerint nem arról van szó, hogy nem szeretnék befizetni az adókat, de nem tudják befizetni, ezért átütemezést kezdeményeznek. 

Kijelentette, hogy a szolidaritási hozzájárulásnak azt a részét, amit a főváros törvényesnek tart, befizetik, de azt, amelyiket vitatják, nem tudják és nem is akarják befizetni.

Mérsékelt szolidaritás, 25 milliárd forinttal kevesebb adó

A főpolgármester konkrét összegeket is említett. Az MTI kérdésére azt mondta, hogy az 58 milliárd forintból 33 milliárdot fizetnek meg, ez az álláspontja.

Karácsony Gergely azt is közölte, hogy a főváros vitatja a szolidaritási adó törvényességét, ezért a közigazgatási bíróságon pert indít az összeg csökkentése érdekében, illetve a budapestiek véleményét is ki fogja kérni a válságcsomaggal és más ügyekkel kapcsolatban.

Mi pedig a NAV véleményét kértük ki

Az adófizetési kötelezettség megtagadására irányuló mondatokat értelmezendő a Napi.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult állásfoglalásért a következő kérdéssel:

Megteheti-e mindezt a hatályos törvények értelmében bármilyen magyarországi adóalany, legyen az a fővárosi önkormányzat, vagy akár egy átlagos állampolgár?

NAV válaszát még várjuk, amint megérkezik, természetesen közzé tesszük, addig is azonban idézzük a Kormányzati Tájékoztatási Központ reagálását:

Elfogadhatatlan, hogy valaki nem tartja be a törvényeket, a főváros nem buzdíthat senkit törvénysértésre.

Adós, fizess!

Az adóhivatal válaszadásáig egy szakértő véleményére hagyatkozunk, aki azt állítja, hogy 

ilyet nem tehet a főváros következmények nélkül, ugyanis a pénzügyi teljesítés halasztásának két kimenetele lehet:
  • az egyik, hogy később a kivitelezések halasztását is be fogják jelenteni, 
  • a másik, hogy Budapestnek megnövekszik a 60 vagy 90 napon túli szállítói tartozása, amelyet súlyosbít a NAV-val és a központi költségvetéssel szembeni határidőn túli elmaradása, növeli az inkasszók valószínűségét és számát, sőt akár annak az esélyét is, hogy valamely szállító csődeljárást kezdeményez.

Ezt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézetének vezetője, Kutasi Gábor mondta a Világgazdaságnak, hozzátéve, hogy mindez azt eredményezheti, hogy a főváros hitelképessége csorbul, a fejlesztési projektjei veszélybe kerülnek, utóbbi miatt pedig Budapest versenyképessége is csökkenhet.

A pénzügyminiszter pazarló gazdálkodást emleget

Miközben Budapest vezetése a kormányt okolja, Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta, a fővárost nem a szolidaritási adó veszélyezteti, hanem a városvezetés pazarló gazdálkodása.

A tárcavezető felidézte, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt elődjétől, Tarlós István városvezetésétől, iparűzésiadó-bevételei pedig az idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot, ami bődületes rekord.

A pénzügyminiszter azt írta a Facebookon, hogy Karácsony Gergelyék „kiürítették a főváros kasszáját”, ezért nem szeretnének adót fizetni. 

Budapest anarchiát hirdetett

A főváros politikai vitája jelentéktelen, mégpedig annyira az, hogy nincs az ezer legfontosabb ügy között

– ezt ugyancsak a korábban már idézett Kutasi Gábor szakértő közölte, kijelentve, hogy a főváros vezetése gyakorlatilag anarchiát hirdetett, aminek azonban nincs különösebb jelentősége, mert a magyar politika a kétharmados parlamenti többség miatt olyan mértékben stabil, hogy bőven van benne tartalék, még akkor is, ha további engedetlenségi bejelentéseket tesz a főváros. Azt is mondta, hogy

az infláció, a lassuló növekedés, a háborús szomszédság, az energiaellátási kihívások és a többi, nemzetközi szinten is jelentős probléma mellett az, hogy Budapest adóügyben politikai vitát folytat a kormánnyal, az önmagában nincs a száz, de talán még az ezer legfontosabb ügy között sem.

A témával kapcsolatban Kutasi Gábor azt is kijelentette, hogy nem tisztje az alkotmányjogi értelmezés, viszont ha a főváros elindít egy bírósági pert vagy alkotmánybírósági beadványt, az Államkincstár addig is inkasszózza az elmaradt adóbefizetést.