Egy orosz férfi a ritka állatokat és rovarokat illegálisan csempészte be a Dél-afrikai Köztársaságból Moszkvába – közölte a Szövetségi Vámszolgálat sajtószolgálata. A férfit a domogyedovói repülőtéren vették őrizetbe.

A hivatal közlése szerint egy orosz állampolgár ritka kaméleonokat, párducvarangyokat, hosszúfarkú gyíkokat, psammodeseket, gombabogarakat, csótányokat és ezerlábúakat gyűjtött Afrikában, majd egy turista hátizsákba tette azokat. A repülőút során a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt az állatok egy része elpusztult, a többit állatvédőknek adták át állatorvosi ellátásra és rehabilitációra – írta a Moslenta.

A fogvatartott férfi elmondása szerint a hozott állatokat otthon terráriumban akarta elhelyezni. A vámosok azonban kiderítették, hogy az orosz férfi el akarta adni az egzotikus állatokat, amelyek értékét most 200 ezer rubelre (850 ezer forintra) becsülik.

A nyugati törpekaméleonokat pedig a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény szerint engedélyekkel kellett volna bejelenteni. A férfi ellen az orosz közigazgatási törvénykönyv szerint „az áruk bejelentésének elmulasztása vagy téves bejelentése” alapján közigazgatási jegyzőkönyvet állítottak ki.

Nem az első eset, hogy állatokat lopnak

2022 novemberében a több hónapos megszállás után az ukrajnai Herszonból kivonultak az oroszok, de nem távoztak üres kézzel. Elterjedt ugyanis egy videó, amiből kiderül, Oleg Zubkov orosz vállalkozó katonák segítségével állatokat visz ki Herszon állatkertjéből.