A hétvégén rajtolt az atlétikai világbajnokság Budapesten, ráadásul az államalapítás ünnepének apropóján is rengeteg program várja az érdeklődőket. Nem is csoda, hogy mindez a fővárosba vonzza a turistákat – külföldről és belföldről egyaránt.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke elmondta, az augusztus egyébként is kiemelkedő, foglalásokban gazdag időszak szokott lenni a budapesti szállodák számára is. Az év egyik legjobban teljesítő hónapja ez. Ezek az események pedig gyakorlatilag bebetonozzák a szállásadók számára a lehetőséget, hogy emeltebb áron is teltházzal tudjanak üzemelni az érintett időszakban.

A legnagyobb pozitívum a szállodaipar számára, hogy magas áron van most teltház a budapesti szálláshelyeken. Az augusztus 20. és az atlétikai világbajnokság egészen biztosan sokat nyom a latba a magas foglalásszámokban. Ezeknek köszönhetően a külföldiek és a vidéki magyar lakosság is nagyobb eséllyel tölt el néhány napot a városban. Miután a szállodavezetők már jó előre biztosak voltak abban, hogy teltház lesz ebben az időszakban, magabiztosan tartotta mindenki emeltebb szinten az árait

– nyilatkozta a Napi.hu-nak Flesch Tamás.

Elárulta, arra ugyan a szövetségnek nincs rálátása, hogy a magán szállásadók is magasabb áron tudják-e kiadni ilyenkor a szobáikat, apartmanjaikat, de azt gyanítja, igen. „Mindenki a maga kategóriájában, a maga lehetőségeihez mérten drágított. Ha az ötcsillagos hotel árat emel, az hatással van a négycsillagosra, az is valamelyest drágábban kínálhatja a szolgáltatását, és így tovább, egészen a hostelekig, magán szállásadókig” – mondta.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sajtóközleménye szerint már a hét közepén 340 ezer, a világbajnokság időtartamára szóló vendégéjszaka-foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján augusztus 19. és 27. között a budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70 százaléka külföldi látogatókhoz köthető.

A világbajnokság idejére szóló közel 230 ezer budapesti, külföldi vendégéjszaka-foglalásnak több mint a fele jelentkezett a szállodáknál – a 60 százalékuk a négy és ötcsillagos hotelekbe szól −, míg a foglalások közel 40 százalékát magánszálláshelyeken és egyéb szálláshelyeken regisztrálták.

budapesti szállásadókhoz érkeznek, érkeztek vendégek

  • Ausztráliából,
  • Indiából,
  • Kínából,
  • Dél-Afrikából,
  • Tunéziából,
  • Argentínából,
  • az Egyesült Államokból,
  • Kanadából,
  • Izraelből,
  • az Egyesült Királyságból,
  • Németországból,
  • Spanyolországból és
  • Olaszországból is.

A világbajnokság mint turistacsalogató

Az MTÜ közleményében kiemelte, a sportturizmus az egyik legdinamikusabban növekvő turisztikai ágazat. Ezzel pedig a MSZÉSZ-elnök is egyetért.

Nem is csak arról van szó, amikor magára az eseményre érkeznek látogatók, hanem marketing szempontjából is sokat jelent. A 2017-es úszó-világbajnokságnál is látszott, hogy az eseményt világszerte milliók követik televízión keresztül, nap mint nap látják így Budapest egy-egy szeletét, ami később extra vendégéjszakákban realizálódhat

– mondta.

Hozzátette, turisztikai vonzerővel természeten nem kizárólag sportrendezvények bírhatnak, hanem bármilyen esemény. Legyen szó egy koncertről vagy más kulturális eseményről. Egy koncerttel szemben annyi előnye mindenesetre lehet egy sportrendezvénynek, hogy az rendszerint többnapos – ez már önmagában is több vendégéjszakát jelent.

Augusztus 20. a külföldieknél inkább csak véletlen időzítés

Programokban nem lesz hiány az államalapítás ünnepén Budapesten. Csárdafesztivál, Vigadó Piano, Varázsliget, Hősök útja, Road Movie Live, Divat & Design Fesztivál, ezek mind várják az érdeklődőket idén a fővárosban. Este pedig a nap legnagyobb durranása, a tűzijáték.

Flesch Tamás kiemelte

a Budapestre látogató külföldiek rendszerint nem szándékosan időzítik a látogatásukat úgy, hogy beleessen az államalapítási ünnepségsorozat, inkább csak szerencsés véletlen, ha így alakul. A tűzijáték viszont jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy nagyobb élménynek éljék meg a budapesti látogatásukat.

Kifejezetten turistacsalogatóként inkább belföldön működik a MSZÉSZ-elnök szerint az augusztus 20-a.

Az azonban, hogy ez elsősorban Budapestnek kedvez-e, már egy másik kérdés. A szállás.hu elemzése szerint – az oldalon leadott foglalások alapján – Siófok és Hajdúszoboszló is megelőzi a fővárost az államalapítás hétvégéjén.