A KSH hétfőn tette közzé, hogy januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,9, naptárhatástól megtisztítva 4,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,7 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene, azt követően, hogy megszüntette a kormány a benzinárstopot decemberben. 

Kényszerű spórolásba kezdett a lakosság, szinte mindenki kuporgat

Februárban végzett a felnőtt lakosság körében közvélemény-kutatást a Pulzus: kiderült, hogy az utóbbi hat hónapban min spóroltak a legtöbbet a magyarok. Találtunk nem egy meglepő összefüggést, hogy ki, hol és hogyan fogja vissza magát az utóbbi fél évben, mielőtt kinyitná a pénztárcáját.

Mint írták, az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,7 százalékkal kisebb lett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,3 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 1,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene

  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 13,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,6 százalékkal nőtt,
  • a használtcikk-üzletekben lényegében nem változott, míg az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 1,9,
  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,5 százalékkal mérséklődött.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,6 százalékkal csökkent.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 3,9 százalékkal nőttek.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1333 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 34 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomásoküzemanyag-forgalmában realizálódott.


A háztartások rendelkezésre álló jövedeleméből továbbra markáns szeletet harap ki az Európa-bajnok infláció. Az extrém magas élelmiszerdrágulás egyértelműen látszik ezen termékek eladásainak 4,8 százalékos éves volumencsökkenésén, áll az Erste elemzésében.

Már látszik a hatás

A konjunktúra ciklus pozícióját leginkább jelző tartós cikkek forgalma is bőven a negatív tartományban volt az elmúlt hónapok többségében. Az üzemanyagárstop tavaly december eleji kivezetését követően januárban már torzítás mentesen látszik a jelenlegi piaci körülményekhez alkalmazkodó kereslet nagysága, írták.

Elemzőik hangsúlyozzák: a tavalyi év első felében árstopokkal és jelentős fiskális transzferekkel felduzzasztott bázisát nehéz lesz jelen körülmények között megugrani, így az elkövetkezendő hónapokban is vélhetően negatív számokkal szembesülhetünk a kiskereskedelemben.

A továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás, a jelenleg mérsékelt energiaárak és a fokozatosan mérséklődő infláció azonban fontos támaszai lehetnek a második félévre tehető felívelésnek, teszik hozzá. Összességében az év egészét tekintve stagnálhat a hazai kiskereskedelmi forgalom.