2022 elején elérte a covid előtti szintet az orosz turisták szállodai vendégéjszakáinak száma Budapesten. 2023 elejére viszont az egy évvel korábbinak alig tizedére csökkent. Az egész országban ez a tendencia a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint, írja az RTL.

Van, ahol még nagyobb a visszaesés. A Balatonnál például huszadára csökkent 2019-hez képest az orosz vendégéjszakák száma. Héviz polgármestere arra panaszkodik, hogy régebben az oroszok tették ki a település vendégeinek jelentős részét, ráadásul a tehetősebb réteg érkezett oda, sokat kölöttek, nemcsak a szálláshelyeken, de a környező vendéglátóegységekben is. 

A Magyar Idegenvezetők Szövetsége szerint a megnehezedett légiközlekedés miatt is jönnek kevesebben. Tavaly februárban ugyanis az unió minden orosz légitársaságot és magánrepülőt kitiltott a légteréből.

„A közvetlen légijárat megszűnt Budapest és Moszkva között, igen nagy kerülőutakkal lehet csak ide eljutni. Legfőképpen Bukuból és Isztambulból érkeznek mostanában turisták hozzánk, de lehet még Dubajon, Belgrádon és Asztanán keresztül is érkezni” – magyarázta a csatornának Sarlai Júlia idegenvezető, a Magyar Idegenvezetők Szövetségének egyik vezetője.