Az euró reggel hétkor 378,27 forintot ért a kedd esti 377,33 forint után.

A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben az elmúlt napokban
A forint árfolyamának alakulása az euróval szemben az elmúlt napokban
Kép: TradingView

A svájci frank jegyzése 385,34 forintról 386,65 forintra erősödött, a dolláré pedig 343,94 forintról 344,44 forintra emelkedett.

A forint a keddi kamatdöntés után még úgy tűnt, erősödni tud, később azonban a jegybanki alelnökének beszéde elbizonytalanította. Virág Barnabás, a jegybank alelnöke még múlt szerdán helyezte kilátásba a kamatfolyosó felső szélének csökkentését. Kedden viszont az előzetes várakozásokat meghaladó mértékben vágták vissza a kamatfolyosó felső szélét, 450 bázisponttal. A jelek szerint Virág Barnabás nem igazán tudta megnyugtatni a kedélyeket azzal, hogy a fokozatosságra és óvatosságra nagy hangsúlyt helyeznek, amelyet kiegészít az előzetes kommunikáció. Ahogy az sem, hogy alapkamat 13 százalékos szintje tartósan fennmarad.

Valami elindult a jegybanknál, de alapkamat tabu marad

Az alapkamat még sokáig 13 százalék lesz, az egyéb monetáris eszközök viszont már változhatnak, ahogy már ma is csökkent az egynapos jegybanki hitel kamata. A külső körülmények kedvezők, a külgazdasági egyensúly helyreállt, az infláció jelentős csökkenése azonban még hátra van. Bővebben>>>