Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, idei második kamatmeghatározó ülésén.

A kamatfolyosó két szélét sem módosította a testület. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.

A jegybank legutóbb szeptember 27-én emelt alapkamatot, akkor 125 bázispontos szigorítást hajtott végre az augusztusi 100 bázispont emelés után. A tavaly szeptemberi ülést követően bejelentették az alapkamatemelési-ciklus leállítását, a monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott egynapos  jegybanki tenderek kamatát 18 százalékra; a heti helyett azóta naponta szervezett betéti tenderek kamatát a piac irányadónak tekinti.

A januári kamatdöntő ülést követően a jegybank megerősítette:

a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges, hogy biztosítsa az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését.

A testület szerint a következő hónapokban erőteljesebbé válnak az inflációt mérséklő hatások: a világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak az orosz-ukrán háborút megelőző szintjükre csökkentek, emellett az árakra „fegyelmező hatást” gyakorol a belső kereslet csökkenése, illetve a tavaszi hónapoktól a bázishatások is kifutnak.

 

Virág Barnabás: Jó eséllyel láttuk az inflációs csúcsot

Az infláció megtörése türelemjáték, fontos a türelmes megközelítés, különösen ha közben gyorsan változó környezetben kell döntéseket hozni – mondta a Napi.hu-nak adott interjúban Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A friss inflációs adatra reagálva a monetáris politikáért és pénzügyi stabilitásért felelős alelnök elmondta, jó hír, hogy megállt az élelmiszer-infláció emelkedése. Szerinte szükségszerű, hogy lefelé is elinduljon az árverseny. Az interjúban beszélt arról is, hogy jelenleg az alapkamat csökkentésének kérdése nincs a horizonton.