Az ukrán OKKO töltőállomás is gyűjteni kezdett az ukrán hadseregnek: minden vásárlás után adományoznak drónok vásárlására – számolt be róla a Bloomberg.

A vásárlók azt is nyomon követhetik a benzinkutakon található monitorokon keresztül, hogy hány drónra elég pénz gyűlt össze eddig.

A Come Back Alive jótékonysági szervezetnek az OKKO benzinkútlánc 325 millió hrivnyát (forintban körülbelül 3,2 milliárd forint) segít összegyűjteni 25 Shark drónrendszerre. Egyébként nem egy átlagos jótékonysági szervezetről van szó, ugyanis még fegyverimportra való engedéllyel is rendelkeznek. Oleg Karpenko, az adományozói partnerségi kapcsolatok vezetője szerint közel 500 aknavetőre van megrendelése.

Nincs összesített adat arról, hogy a több száz vállalkozás, több ezer civil szervezet és több millió magánszemély mekkora összeget adományozott készpénzben vagy természetben a háborús kiadások fedezésére.

Az Ukrán Nemzeti Bank adatai szerint azonban 2022-ben csak a központi bankon keresztül forintra átszámítva közel 250 milliárdot vettek fel az adományokból.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök májusban indított United24 nevű háborús jótékonysági alapítványa 287 millió dollárt gyűjtött össze eddig. A pénzből egy felderítésre vagy orvosi evakuálásra alkalmas helikoptert vásároltak. A szervezet nagykövete Barbara Streisand, aki nagyon sok plusz felajánlást hozott az elmúlt egy évben. A magánjótékonysági szervezetek közül a Come Back Alive honlapja szerint több mint 160 millió dollárt gyűjtöttek össze Ukrajna 2014-es megszállása óta.

A Serhiy Prytula műsorvezetőből lett politikus által alapított, azonos nevű jótékonysági szervezet több mint 108 millió dollárt szerzett, ezzel ők az elsők a listán. Az összegből:

  • több ezer kisebb pilóta nélküli légi járművet vásároltak;
  • mintegy 900 kisteherautót is vettek;
  • kifizették öt, az oroszoktól megszerzett harckocsi felújítását;
  • három török drónt is vásároltak több millió dolláros értékben.

Bár a helyi támogatás kisebb mértékű, mint Ukrajna védelmi költségvetése vagy az USA és más szövetséges országok által küldött tízmilliárd dolláros fegyverek, mégis létfontosságú.

Nem ismerek egyetlen olyan egységet sem, amely ne kapna ilyen jellegű támogatást

– idéz a Bloomberg egy ukrán tisztet.

közösségi finanszírozás nem újkeletű dolog az ukránoknál. A lakosság szerint már régebben is szükség volt a lakosság által történő finanszírozásra a nem megfelelően működő kormányszervezet miatt.

Hogy ezek az erőfeszítések vagy a szövetségesektől érkező tankok és más felszerelések elegendőek lesznek-e az orosz erők Ukrajnából való kiszorításához, még korántsem egyértelmű.

Közben az orosz fegyvergyárak már most több műszakban dolgoznak a front utánpótlásán. Vlagyimir Putyin elnök keddi beszédében világossá tette, hogy „hosszú háborúra készül”. A gazdaság teljes átrendezésére és az újonnan kifejlesztett fegyverek tömeges gyártására szólított fel mindenkit.