Úszóházak épülnek az abádszalóki Abádi kikötőben. Júniustól szeptemberig mintegy 15 könnyűszerkezetes épületet adnak át a tulajdonosoknak, valamint három lakóhajó is dokkolni fog állandó jelleggel az épületek mellett.

„A beruházás összköltsége körülbelül 800 millió forint. A házakat a leendő tulajdonosok fizetik, a partfejlesztést és kapcsolódó beruházásokat mi finanszírozzuk. A befektetők előre megtervezett házakból választhatták ki a számukra leginkább megfelelőt. A legkisebb épület 40, a legnagyobb 73 négyzetméter alapterületű, de alattuk a stég mérete ennél természetesen nagyobb. A legkisebb, 40 négyzetméteres épületek körülbelül 41 millió forintos (plusz áfa - a szerk.) áron valósulnak meg. Ezen túl a háztulajdonosok éves szinten bérleti díjat fizetnek nekünk a helyszínért. A mi profitunk lényegében ebből származik majd. Az épületekben egyébként üzleti tevékenységet nem lehet majd folytatni, kizárólag magánhasználatra készülnek” – mondta a Napi.hu-nak Hoffer Ferenc, aki feleségével a kistarcsai székhelyű Hof-Fer Investor Kft. tulajdonos-ügyvezetője, valamint az Abádi kikötő tulajdonosa.

Az Abádi Kikötő és az építkezés helyszíne.
Az Abádi Kikötő és az építkezés helyszíne.
Kép: Kónya Ádám

A vállalkozó hírportálunknak elmondta, hogy a négy évszakban is lakható könnyűszerkezetes házakat a tulajdonosok kérésére napelemekkel is felszerelik. Az épületek környezetbarát módon, teljesen zárt rendszerben közművesítve lesznek, így például a szennyvizet sem a természetbe ürítik.

Hoffer Ferenc beszámolt nekünk arról is, hogy az ötletei alapján a mérnökök egyedülálló megoldásokban ötvözték a már korábban létező úszóház-technológiákat, azok legjobb tulajdonságait átemelve a tervekbe, különösen az árvízvédelmi megoldások terén. Az építmények ugyan cölöpökön fognak állni, az áradások során azonban néhány méterre képesek lesznek elválni azoktól, és felemelkedni az árral, a víz elvonultával pedig visszatérni az eredeti pozíciójukba.

Az úszóházak beltéri látványterve.
Az úszóházak beltéri látványterve.
Kép: Kónya Ádám

„Az építkezés területe Natura 2000 besorolás alá tartozik, így nagyon szigorú környezetvédelmi feltételeknek kellett megfelelnünk a beruházás során, meg kellett óvnunk az állat- és növényvilágot. A Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei vizsgálták át a területet és a terveket, de mindent rendben találtak, így kezdődhetett meg a munka. Az építkezés helyszínén lévő nádast áttelepítettük. Egy fát sem vágtunk ki a kikötőben, sőt, még telepítettünk is néhányat. Az építmények dizájnjára is odafigyeltünk, azért, hogy minél kevésbé tűnjenek tájidegennek az épületek" - tette hozzá.

Az MTI információi szerint a  Hof-Fer Investor Kft. 2009-ben alakult, építőipari generál kivitelezéssel foglalkozott, emellett 2014-ben vették át az Abádi kikötő üzemeltetését. Évente újabb és újabb fejlesztésekkel érték el, hogy a kikötő ma már a térségben turisztikai központtá vált. 2016-ban nyitották meg a Tündérfátyol névre hallgató szállodahajót. 2018-ra érték el a jelenlegi szolgáltatási kínálatukat, amelyben a kikötői mellett különféle, a Tisza-tavat is érintő turisztikai szolgáltatások is szerepelnek.