Eladná keszthelyi, fonyódi és hévízi üdülőit és nyaralóját az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. (OVIT) - derül ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) elektronikus aukciós rendszeréből. Az értékes balatoni ingatlanokra június 20-ig, illetve 25-ig lehetett licitálni, az MNV még nem hirdetett eredményt, így nem tudni, hogy akadt-e érdeklődő.

A legértékesebb ingatlannak a keszthelyi Hotel Ovit tűnik, hiszen az árverésen 435 millió forint a kikiáltási ára. A háromcsillagos szálloda jelenleg is üzemel, 20 szoba és 7 apartman közül választhatnak a vendégek. A Balaton viszonylag messze van, mert a hotel Keszthely és Hévíz között található, de egy kültéri medence és a hatalmas gondozott park azért kárpótolhatja a pihenni vágyókat. A főszezonban 3 éjszaka félpanzióval 44 500 forintba kerül.

Nem lenne meglepő, ha előbb-utóbb akadna vevő az ingatlanra, ugyanis Keszthely mostanában annak ellenére a befektetők egyik kedvelt célpontja, hogy 2018-ban mindössze 165 ezer vendégéjszakát regisztráltak, a városban a hazai vendégek forgalma 23,5 százalékkal, a külföldieké 31,6 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Pedig feltűnt itt Tiborcz István, aki a Hullám szállódát szerezte meg, valamint Mészáros Lőrinc is, aki a Hunguest Hotels szállodalánc megvásárlásával került a partra. Emellett a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett Kisfaludy-program keretében például a Hotel Baron beruházásra 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatás jutott a Minerva ingatlanbefektetési alapnak.

Nem kell a műemléki villa

Szintén eladná az MVM OVIT a fonyódi villáját is, amelynek a kikiáltási ára 130,8 millió forint. A keszthelyi hotelhez képest viszont ez az üdülő nincs túl jó állapotban, 2011 óta nem is használják. "Az ingatlan a Balaton-parttól körülbelül 100 méterre a fonyódi hegy üdülősorán a Bélatelepi villasoron található, gyönyörű balatoni panorámával rendelkező, két szabadon álló és egy, a szomszéddal közös épületből álló együttes. A két épület eredetileg magánvilla volt, a múlt század elején épültek" - olvasható az ingatlan leírása az MNV árverési oldalán. Ráadásul műemléki jelentőségű területről van szó, ezért a két villaépület és a kerítés is helyi védettséget élvez.

A legolcsóbban pedig egy hévízi ikerházas nyaralót lehet venni az MVM-től. A teljesen jó állapotban lévő épületet minimum 66 millió forintért szeretné eladni az állami társaság. Nem ez az első alkalom, amikor megválna hoteleitől az MVM. A turizmus.com 2015-ben írta arról, hogy a több évtizeden keresztül Hotel Vértes néven működő, és az állami energetikai holding tulajdonában álló siófoki szálloda 2015. június 1-től új üzemeltetővel és új tulajdonossal várja a vendégeket, SunGarden Wellness és Konferencia Szálloda néven. A vs.hu írta meg, hogy a vevő a TQM Hotel Kft. volt és mintegy 600 millió forintot fizethetett a hotelért.

Marad még hotel

Az MVM-nek van még egy balatoni szállodája, a balatongyöröki Hotel Panoráma, amely 70 szállodai szobával, uszodával-élményfürdővel, wellness és fitness részleggel, és mesterszakács által irányított étteremmel várja a vendégeket. A szolgáltatások dacára ez mégis folyamatosan veszteséges. Az MVM Hotel Panoráma Kft. már 2014-ben is 74 millió forinttal többet költött, mint amennyi bevétele volt, de 2018-ban is 411 millió forintos bevétel mellett 26 millió forintos veszteséget hozott össze. Egyfajta céges üdülőként is működik: dolgozók, hozzátartók és nyugdíjasok részére mintegy 18 ezer forint egy éjszaka a főszezonban.

Az e-árverés-oldal még 2015. szeptemberében indult el az MNV és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködésével. Az árverési portállal könnyebben, hatékonyabban és gyorsabban tudja az állam értékesíteni a közös tulajdont. Az internetes felületet 29 millió forintért fejlesztette ki a T-Systems Magyarország. Korábban csak offline licit volt, most az ügyfélkapun keresztül bárki regisztrálhat, de a licitálás névtelenül zajlik. A licit során a név helyett csak sorszám látható.