A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) elárverezi a Mammut I. bevásárlóközpont alatti, állami tulajdonú mélygarázsokat - hívta fel a figyelmet a pestbuda.hu. az MNV árverési hirdetményére hivatkozva. A két külön helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan közül az egyik 2106 négyzetméteres és azon 84 parkolóhelyet alakítottak ki, a Lövőház utca 2-6. szám alatt található, a kikiáltási ára 398,6 millió forint.

A másik teremgarázs 727 négyzetméteres és 25 parkolóhelyes, a Lövőház utca 8-10. alatti telken található, az induló ára 118 millió forint. Mindkét ingatlanon egy parkolóhely átlagos kikiáltási ára 4,7 millió forint.

A két mélygarázsra csak együtt, "dologösszegként" lehet licitálni, az ingatanok vételára a licittel arányosan nő. Az együttes kikiáltási ár 516,6 millió forint.

A főváros volt a tulajdonos

A teremgarázsoknak 2000-től a fővárosi önkormányzat volt a tulajdonosa, Tarlós István főpolgármestersége alatt cserélt gazdát. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK) számára 2016-ban készült vagyonértékelés még "csak" bruttó 380 millió forintra értékelte az ingatlanokat (az ugyanekkora alapterületű ingatanokon akkor még néggyel több parkolóhely volt kialakítva, a beállók becsértéke - az elhelyezkedésüktől függően - 3,3 millió, illetve 3,5 millió forint volt).

Szűkös beállók, amelyeket a plázázók használnak

Az MNV Mammut-parkolókra kiírt árverési hirdetményéből kiderül, hogy a 1998-ban épült, jó állapotban lévő bevásárlóközpont teremgarázsa is jó műszaki állapotban van, autóval a II. kerület, Lövőház utca felőli lejárón keresztül közelíthető meg. A mélygarázs műgyanta burkolatú, és a beállóhelyek alapterülete kisebb az átlagosnál. A teremgarázst a Park-Sec Kft. üzemelteti, a parkolóhelyeket a bevásárlóközpont látogatói vehetik igénybe díjfizetés ellenében.

Az ingatlan megvásárlása iránt érdeklődőknek ugyanakkor már április 11. éjfélig be kellett fizetniük az árverési biztosítékot, amely 129,1 millió forint. A licitálni április 13-tól április 22-ig lehet. Az értékesítés áfaköteles.

Elővásárlási joga van a Mammut Zrt.-nek

A nyertes árverező akkor veheti meg az ingatlanokat, ha azokra nem él az elővásárlási jogával a plázatulajdonost képviselő Mammut Szolgáltató Zrt. (Az utóbbi cég tulajdonosa a Közép- és Kelet-Európa kilenc országában kereskedelmi ingatlanokkal rendelkező, a johannesburgi és az amszterdami tőzsdén is jegyzett NEPI Rockcastle egyik Amszterdamban bejegyzett leányvállalata.)

Az államnak feltételezhetően azért nem kellenek már a Mammut alatti parkolók, mert időközben elkészült a szomszédos telken - állami beruházásban, 19 milliárd forintért - a Széllkapu park és az az alatti mélygarázs (ami azonban a Millenáris épületeivel együtt már nem az államé, hanem egy fideszes politikusok által vezetett vagyonkezelő alapítványé.)