A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Alig bővült idén az A kategóriás budapesti irodapiac, az első negyedévben egy 1700 négyzetméter alapterületű belvárosi irodafejlesztést, a CDO Calasanzt, a másodikban a 14,5 ezer négyzetméteres hűvösvölgyi Officium irodaházat adták át, a harmadik negyedév pedig egyetlen nyitást sem hozott  a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma szerint. Az év utolsó három hónapjának egyetlen piacra lépője built-to-suit, vagyis a bérlő igénye szerint megvalósított fejlesztés, a Millennium városközpont új, összesen mintegy bruttó 80 ezer négyzetméter alapterületű  irodatornyait a K&H Bank számára építette a TriGranit-csoport. Az irodaház-építések visszafogása, lassítása miatt éves szinten még 100 ezer négyzetmétert sem elérő kínálatbővülés dacára nem változott az üresedési ráta, a területek több mint ötöde, mintegy 600 ezer négyzetméter még mindig üresen áll. A lassacskán élénkülő bérlői kereslet mellett ugyanis a nettó abszorpció, az új irodapiaci igények mértéke alig érzékelhető, az első háromnegyed év mintegy 270 ezer négyzetméternyi bérbeadásának zöme a szerződések hosszabbításából adódott.

A 21 százalék körüli üresedés sem jelenti azonban azt, hogy a nagy, egybefüggő területi igények kielégítése, különösképpen ha a bérlő ragaszkodik egy adott alpiachoz, könnyű, ezért a szerződések lejárta előtt egy-két évvel ezek a bérlők már nézegetik a kínálatot − állítják egybehangzóan a tanácsadók. Az előbérlet előretörése érhető tetten az év két nagy built-to-suit szerződésében. A KPMG számára a Futureal-csoport a Váci úton, a PwC-nek pedig a Horizon Development a Nyugatinál épít személyre szabott központot.

Az A kategóriás épületek bérleti díja a tanácsadók szerint elérte a mélypontot, további csökkenést nem várnak, tapasztalataik szerint egy-egy sikertelen projekten már az árcsökkentés sem segítene. A jól működő épületek azonban szolgáltatási mixben, a kondíciók rugalmasságában versenyezhetnek egymással. Átlagos bérleti díjról egyre kevésbé lehet beszélni, az A kategórián belül ugyanúgy megtalálhatók a négyzetméterenként havi 13-14 euróért, sőt ennél drágábban is kiadott épületek, mint a 10 eurós házak, de még ez alatt is hirdetnek első osztályú területeket.