Egyre kevesebb lakást lehet kapni az USA-ban 250 ezer dollár alatt

Folytatódott az elmúlt hónapok trendje és augusztusban is csökkent a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban, ami az ingatlanok drágulására és a kínálat szűkösségére vezethető vissza - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. szeptember 27. csütörtök, 21:45
Fotó: Napi.hu

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön azt közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 1,8 százalékkal, 104,02 pontra süllyedt. Tavaly augusztushoz képest 2,3 százalékos csökkenést mértek, egy éve még 106,3 ponton állt az index értéke.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Szakértők szerint a szűkös kínálat a munkahelyek erős növekedésével párosulva annyira felhajtotta az árakat, hogy egyre több potenciális vevő nem talál magának olyan ingatlant, amelyet meg tudna venni. A piacon egyre kisebb a kínálat a 250 ezer dolláros ár alatt, miközben emelkednek a jelzáloghitel-kamatok, ami sokakat arra késztet, hogy elódázza a döntést ingatlanvásárlás ügyében.

HOZZÁSZÓLÁSOK