Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) csütörtökön közölte, hogy augusztusban havi összehasonlításban nem változott a használt lakások eladásának száma a júliusban mért 0,7 százalékos visszaesés után. Tavaly augusztushoz képest azonban 1,5 százalékkal csökkent a gazdát cserélő lakások száma.

Az eladások augusztusi ütemével számolva a teljes évben 5 millió 340 ezer lakáseladás lenne.

Elemzők 0,3 százalékos emelkedést, évesítve 5,35 milliós számot vártak az év nyolcadik hónapjáról.

Augusztusban a használt lakások mediánára éves szinten 4,6 százalékkal, 264 ezer 800 dollárra nőtt, és már a 78. egymást követő hónapban mutatott emelkedést éves összevetésben.

Az eladások augusztusi üteme mellett 4,3 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást, amelyek száma éves szinten 2,7 százalékkal, 1 millióra 920 ezerre emelkedett. Egészséges egyensúlyt hat-hét hónap jelentene.

Az amerikai lakáspiacon a használt lakások adásvétele teszi ki a teljes forgalom nagyjából 90 százalékát.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy bár az eladásra kínált ingatlanok száma éves szinten szerény mértékben nőtt, messze áll az egészséges szinttől, ráadásul az új lakások építése nem tudja tartani a lépést a kereslet emelkedésével. Az eladó ingatlanok több mint fele kevesebb mint egy hónap alatt gazdára talált.

A 30 éves, hagyományos, fix kamatozású jelzáloghitelek tovább drágultak: a júliusi 4,53 százalékról augusztusban 4,55 százalékra emelkedett az átlagkamat. A tavalyi egész évre számolva még 3,99 százalékon állt ugyanez a kamat.

Az emelkedő kamatok a magas árakkal és a szűkös kínálattal párosulva azt eredményezi, hogy a piacról egyre inkább kiszorulnak az olcsó lakást keresők és az első lakást vásárlók is. A júliusi 32 százalékról augusztusban 31 százalékra esett az első lakásukat vásárlók aránya.

Ezt már olvasta? Az egész EU-ban Magyarországon nőtt a legjobban az építőipari termelés.

A kép forrása: Pixabay.