Elképesztően olcsó lakásokat kínálnak Budapesten - mi rejlik a háttérben?

Jelenleg az ingatlanpiacon hirtelen jött áremelkedés miatt nincs könnyű helyzetben az, aki első lakását szeretné megvásárolni. Az ismertebb ingatlanportálokon azonban időről időre feltűnnek olyan hirdetések, amikben a piaci árnál 30-50 százalékkal olcsóbban kínálnak eladó lakásokat. Mi állhat a háttérben? - Ennek járt utána a portfolio.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. október 8. vasárnap, 16:38
Fotó: Stocksnap

Az ingatlanportálok gyanúsan olcsó lakásai mögött sok esetben nincsenek valós hirdetések, egyes ingatlanközvetítők így próbálják meg felhívni magukra - és más, drágábban kínált lakásaikra - a figyelmet. Egy másik eset, amikor az olcsó lakásnak valójában nem a tulajdonjoga, hanem önkormányzati lakásként a bérleti jogát értékesítik, ami szintén megmagyarázza az alacsony árat. Bizonyos esetekben azonban valóban létezik az olcsón kínált ingatlan, ilyen az árverésen hirdetett lakások csoportja - olvasható a portálon.

Abban az esetben, ha egy tulajdonos nem fizeti meg a tartozását végrehajtási eljárás alá kerül az ingatlan, amit így lefoglalhatnak vagy el is árverezhetnek. A végrehajtás alatt álló ingatlanok a piaci árnál akár 30-50 százalékkal is olcsóbbak lehetnek.

A hagyományos ingatlanhirdetésekben a kínált lakások kikiáltási ára jelentősen alacsonyabb, mint a környékre jellemző átlagár. A már említett 30-50 százalék jó irányt ad, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyivel olcsóbbak a végrehajtás alatt álló lakások az átlagnál. A főváros kerületeit megnézve is nagyjából ezek az arányok, de a 10 százalékos árverési előleg átutalása előtt mindenképpen nézzük meg, hogy 1/1 tulajdoni hányadra vonatkozik-e a kikiáltási ár.

Miért nem rohanják meg az árveréseket a vásárlók?

Noha a kikiáltási ár valóban sokszor kedvező, a lakások egy része felújítandó állapotban van, így ahhoz, hogy a mai igényeknek megfelelő lakást kapjunk a vételáron túl további jelentős összegeket kell költeni az ingatlanra.

Míg egy hagyományos vásárlásnál kifizetjük a vételárat és mienk a lakás, addig az árveréseken könnyen lehet, hogy odáig megy a licit, ahol már nem éri meg megvásárolni az ingatlant, így időt és némi pénzt is pazaroltunk az egész folyamatra.

Visszatartó erő lehet, hogy az árverésen való részvételhez előre be kell fizetni a kikiáltási ár 10 százalékát, ami ugyan visszajár ha mégsem mi nyerjük a licitet, de tranzakciós költségek így is felmerülhetnek.

Az árverésekben jártas szakemberek szerint arra kicsi az esély, hogy egy átlagos állapotú ingatlanhoz a piaci árnál jelentősen olcsóbban hozzá lehessen jutni. Ha egy ingatlanra nem érkeznek a licitek, akkor feltehetően problémák vannak az állapotával vagy nem rendezettek a tulajdonviszonyai - írja a portfolio.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2017.10.11 00:32

Árverésen az ingatlan nem megtekinthető elsőre. Van olyan 45 nm-es lakás, ahol nincs WC kialakítva, minden fal penészes, a milliós közös költség hátralék nincs benne az árban és a lakó még fél évig nem költözik ki, nincs semmilyen szigetelés és fűtés is csak a lakás felét érinti. 16 millió. Felújítás és költségek kifizetése után 9 hónap múlva és másik 8 millió befőzése után költözhető. De WC akkor sem lesz.
Pont ilyet vett egy ismerős. Igaz, a környéken a felújított "hasonló" lakások 22-25 millióba is kerülnek. Azonnal költözhetőek és van WC kialakítva, nem kell lépcsőházba menni hugyozni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html