London volt Európa legdrágább városa 2012-ben a Deloitte Ingatlan Indexe szerint. London belső kerületeiben az ingatlan-adásvételi ügyletek alapján az átlagár 10 ezer euró négyzetméterenként, de a külső városrészek is drágultak, így elérik a 6 ezer eurós árszintet - mondja Kohári Gábor, a Deloitte Zrt. Ingatlanszektorra szakosodott munkacsoportjának vezetője.

Szintén kimagaslóan drágának számítanak a francia főváros lakásai. A régebben épült lakóingatlanok átlagos piaci ára Párizsban elérte a 8.3 ezer eurós, a tágabb párizsi régióban pedig az 5.5 ezer eurós négyzetméterenkénti árat. A lakóingatlan-vásárlás szempontjából legdrágább német városban, Münchenben az átlagár fajlagosan 5 ezer euró volt 2012-ben.

München és Moszkva az a két város, ahol az árak a legjobban (225 százalékkal) meghaladják az adott ország lakóingatlan-átlagárait. Moszkvára egyébként az európai átlagnak megfelelő, azaz 4 ezer eurós négyzetméterárak a jellemzőek, ahogy Milánó, Róma, Lyon és Marseilles lakóingatlanaira is.

Az előző évhez képest a legnagyobb drágulást Berlinben (13 százalék), Londonban (12 százalék) és Moszkvában (11 százalék) tapasztalta a Deloitte a felmérés elkészítése során. Az előző évhez képest a legjelentősebb lakóingatlan-ár visszaesés Varsóban (8 százalék) és Amszterdamban (7 százalék) következett be.

Sokan nem engedhetik meg maguknak a saját tulajdont

Országtól függően jelentősen eltérnek a saját tulajdonú lakáshoz jutás lehetőségei. Míg Dániában új lakóingatlan vásárlásához már 2,2 évnyi bruttó átlagbér elegendő, Oroszországban ehhez 10,1 évnyi bruttó átlagbér szükséges.

Magyarországon hozzávetőleg 7,5 évnyi bruttó átlagbérnek megfelelő összegből juthatunk saját lakáshoz. Ez azt jelenti, hogy a magyar átlagkeresettel rendelkező vásárlók nehezebben engedhetik meg maguknak a saját lakást, mint például a Csehországban élők, de a magyarok könnyebben juthatnak saját tulajdonhoz, mint például a Lengyelországban vagy az Olaszországban élők.

Saját tulajdonú lakásállományban meghaladjuk az uniós átlagot

A vizsgált országokat összehasonlítva 2012-ben saját tulajdonú lakásban a legkisebb arányban Lengyelországban éltek (ami majdnem 25 százalékkal volt az európai átlag alatt). Az  ezer lakosra számított saját tulajdonú lakóingatlanok száma 2012-ben Spanyolországban volt a legmagasabb (ami több mint 19 százalékkal haladta meg az uniós átlagot), ezt követi Franciaország, ahol ugyanez az adat 12 százalékkal volt magasabb az uniós átlagnál.

Az összes vizsgált ország közül a saját tulajdonú lakások aránya Magyarországon és Spanyolországban a legmagasabb. Magyarországon az ezer lakosra számított saját tulajdonú lakások száma 127-tel több, mint az uniós átlag.

Sereghajtók vagyunk lakásépítésben.....

Az ezer lakosra jutó megépített lakás  2012-ben a 2011-es 3,9-ről 3,3-ra csökkent. A Deloitte felmérésében is vizsgált európai országok közül 2012-ben Franciaországban és Ausztriában épült a legtöbb lakás. A legkevesebb lakást 2012-ben Magyarországon építették ( ezer lakosra 1,1 megépült lakás jutott), ez az európai átlag 42 százalékának felel meg.

A lakásépítés intenzitása 2012-ben Olaszországban, Lengyelországban, Belgiumban és Hollandiában az európai átlag körül mozgott, míg Dániában és az Egyesült Királyságban a piac a 2011-es értékekhez hasonlóan alakult.

...de a lakhatási költségekben is

2012-ben Dániában és az Egyesült Királyságban voltak a legmagasabbak a lakhatási költségek. Az összes költség ezekben az országokban 82, illetve 36 százalékkal haladta meg az uniós átlagot. Mint ahogyan 2011-ben is, az elmúlt évben is Magyarországon és Lengyelországban voltak a legalacsonyabbak a lakhatási költségek, ezek a költségek már jó ideje nem haladják meg az EU-ra jellemző átlagos szint 36, illetve 42 százalékát.

A kelet- és nyugat-európai átlagos lakhatási költségek összehasonlításából kiderül, hogy a kelet-európai átlag lényegesen alacsonyabb a nyugat-európaiénál. Ezzel szemben - főképp a lakásállomány elöregedése miatt - Kelet-Európában a jövőben a költségek folyamatos növekedése várható.

QP | Quality Placement