London volt Európa legdrágább városa 2012-ben a Deloitte Ingatlan Indexe szerint. London belső kerületeiben az ingatlan-adásvételi ügyletek alapján az átlagár 10 ezer euró négyzetméterenként, de a külső városrészek is drágultak, így elérik a 6 ezer eurós árszintet - mondja Kohári Gábor, a Deloitte Zrt. Ingatlanszektorra szakosodott munkacsoportjának vezetője.

Szintén kimagaslóan drágának számítanak a francia főváros lakásai. A régebben épült lakóingatlanok átlagos piaci ára Párizsban elérte a 8.3 ezer eurós, a tágabb párizsi régióban pedig az 5.5 ezer eurós négyzetméterenkénti árat. A lakóingatlan-vásárlás szempontjából legdrágább német városban, Münchenben az átlagár fajlagosan 5 ezer euró volt 2012-ben.

München és Moszkva az a két város, ahol az árak a legjobban (225 százalékkal) meghaladják az adott ország lakóingatlan-átlagárait. Moszkvára egyébként az európai átlagnak megfelelő, azaz 4 ezer eurós négyzetméterárak a jellemzőek, ahogy Milánó, Róma, Lyon és Marseilles lakóingatlanaira is.

Az előző évhez képest a legnagyobb drágulást Berlinben (13 százalék), Londonban (12 százalék) és Moszkvában (11 százalék) tapasztalta a Deloitte a felmérés elkészítése során. Az előző évhez képest a legjelentősebb lakóingatlan-ár visszaesés Varsóban (8 százalék) és Amszterdamban (7 százalék) következett be.

Sokan nem engedhetik meg maguknak a saját tulajdont

Országtól függően jelentősen eltérnek a saját tulajdonú lakáshoz jutás lehetőségei. Míg Dániában új lakóingatlan vásárlásához már 2,2 évnyi bruttó átlagbér elegendő, Oroszországban ehhez 10,1 évnyi bruttó átlagbér szükséges.

Saját tulajdonú lakásállományban meghaladjuk az uniós átlagot

A vizsgált országokat összehasonlítva 2012-ben saját tulajdonú lakásban a legkisebb arányban Lengyelországban éltek (ami majdnem 25 százalékkal volt az európai átlag alatt). Az  ezer lakosra számított saját tulajdonú lakóingatlanok száma 2012-ben Spanyolországban volt a legmagasabb (ami több mint 19 százalékkal haladta meg az uniós átlagot), ezt követi Franciaország, ahol ugyanez az adat 12 százalékkal volt magasabb az uniós átlagnál.

Az összes vizsgált ország közül a saját tulajdonú lakások aránya Magyarországon és Spanyolországban a legmagasabb. Magyarországon az ezer lakosra számított saját tulajdonú lakások száma 127-tel több, mint az uniós átlag.

Sereghajtók vagyunk lakásépítésben.....

Az ezer lakosra jutó megépített lakás  2012-ben a 2011-es 3,9-ről 3,3-ra csökkent. A Deloitte felmérésében is vizsgált európai országok közül 2012-ben Franciaországban és Ausztriában épült a legtöbb lakás. A legkevesebb lakást 2012-ben Magyarországon építették ( ezer lakosra 1,1 megépült lakás jutott), ez az európai átlag 42 százalékának felel meg.

A lakásépítés intenzitása 2012-ben Olaszországban, Lengyelországban, Belgiumban és Hollandiában az európai átlag körül mozgott, míg Dániában és az Egyesült Királyságban a piac a 2011-es értékekhez hasonlóan alakult.

...de a lakhatási költségekben is

2012-ben Dániában és az Egyesült Királyságban voltak a legmagasabbak a lakhatási költségek. Az összes költség ezekben az országokban 82, illetve 36 százalékkal haladta meg az uniós átlagot. Mint ahogyan 2011-ben is, az elmúlt évben is Magyarországon és Lengyelországban voltak a legalacsonyabbak a lakhatási költségek, ezek a költségek már jó ideje nem haladják meg az EU-ra jellemző átlagos szint 36, illetve 42 százalékát.

A kelet- és nyugat-európai átlagos lakhatási költségek összehasonlításából kiderül, hogy a kelet-európai átlag lényegesen alacsonyabb a nyugat-európaiénál. Ezzel szemben - főképp a lakásállomány elöregedése miatt - Kelet-Európában a jövőben a költségek folyamatos növekedése várható.