A GVH gyorsított ágazati vizsgálatot indított a hőszigetelő anyagok hazai piacán, mert úgy látják, a verseny torzulhatott az áremelkedéssel küzdő szektorban.

Különösen a kőzetgyapot, üveggyapot, polisztirol hőszigetelő termékek árai emelkedtek nagymértékben – írja közleményében a versenyhivatal. Úgy látják, ez a verseny torzulásával függhet össze, és már tavaly óta kiemelt feladatként kezelik a drasztikus építőanyagár-emelkedéshez kötődő piaci torzulások, jogsértések feltárását.

Az építési beruházások általában a hőszigetelő anyagok intenzív felhasználásával járnak, ezért egy hirtelen áremelkedés közvetlenül érintheti az építkezések tervezhetőségét és a már megkezdett beruházások eredményes befejezését.

A vizsgálat eredményeit jelentésben közlik majd: erre a versenyhivatalnak egy hónapja van, de a határidő két alkalommal további egy-egy hónapra meghosszabbítható.

Az építőiparban ráadásul további áremelkedés várható: a kelet-európai ellátási lánc hónapok óta akadozik az ukrajnai háború miatt, az alapanyaghiány pedig a beszerezhető termékek árát is felhajtja.