Hőszigetelés, nyílászárócsere: támogatás nélkül nem megy?

Csak a hazai tulajdonosok 13 százaléka elégedett ingatlana energiahatékonysági állapotával. Ennek ellenére az anyagi lehetőségek szűkössége miatt csak kevesen fejlesztik lakásuk energiahatékonyságát. Az európai országok többségében elérhető lakossági energiahatékonysági finanszírozási mechanizmus nagy segítséget jelentene.
NAPI, 2012. március 5. hétfő, 14:05
Fotó: Napi.hu

Habár a magyar ingatlantulajdonosok 85 százaléka tudja, hogy energiahatékonysági beruházásokkal nagymértékben csökkentheti rezsiköltségét, mégis alig felük végzett otthonán ilyen fejlesztéseket az elmúlt 5 évben, legnagyobb részt a fűtési energia felhasználásának csökkentését célozva - derül ki a Knauf Insulation lakossági kutatásából, amelyben 500 magyar ingatlantulajdonost kérdezett meg.

A havi fűtési költség ugyanis a magyar ingatlanok 34 százaléka esetében 20 és 30 ezer forint közé esett, 21 százalékuknál pedig a 30 ezer forintot is meghaladta a leghidegebb, idei téli hónapokban. A számottevő megtakarítási lehetőség ellenére, a magyar lakosság 33 százaléka az anyagiak miatt nem fejleszti otthona energiahatékonysági állapotát, ha azonban fordít erre, 36 százaléka szigeteléssel, 32 százalékuk a nyílászárók cseréjével, további 32 százalékuk pedig energiatakarékos izzók alkalmazásával csökkenti ingatlana energiafelhasználását - derül ki az energiahatékonysági világnap apropóján készített közvélemény-kutatásból. A kutatásban megkérdezettek 77 százaléka a fűtésköltség csökkenését várja otthona energiahatékonysági fejlesztésétől.

A kutatásában résztvevők 35 százaléka családi házban, 36 százaléka téglaépítésű társasházban, 29 százalékuk pedig panellakásban lakik. A megkérdezettek otthonainak 22 százaléka 1960 előtt, 13 százaléka 1960 és 1970 között, 23 százaléka 1970 és 1980 között, 20 százaléka 1980 és 1990 között, 8 százaléka 1990 és 2000 között, 13 százaléka pedig 2000 után épült. Mivel energiahatékonysági szempontból mindössze ez a 13 százalék tekinthető korszerű épületnek, a téli hónapokban a megkérdezettek 21,6 százaléka 30 000 forintot meghaladó összegben, 26 százalékuk 10 és 20 ezer forint között költ fűtésre, és mindössze 8 százalékuk fizet e célból kevesebbet, mint 10 000 forint.

Cél a fűtésszámla csökkentése

A kutatásban megkérdezettek 85 százaléka tisztában van azzal, hogy energiahatékonysági fejlesztésekkel nagymértékben csökkenthető lenne rezsiköltsége. Ennek ellenére 44 százalékuk semmilyen energiahatékonysági beruházást nem végzett otthonán az elmúlt 5 évben. A fejlesztések az ingatlantulajdonosok több mint kétharmada (75 százalék) esetében anyagi okok miatt maradtak el, pedig mindössze 13 százalékuk elégedett otthona jelenlegi energiahatékonysági állapotával.

Azok, akik végeztek energiahatékonysági fejlesztést az elmúlt 5 évben (56 százalék), elsősorban a fűtésszámla csökkenésére irányították beruházásukat. 73 százalékuk szigetelte ingatlanát, 62 százalékuk a nyílászárókat cserélte ki vagy szigetelte, egy részük pedig a fűtési rendszert korszerűsítette vagy egyedi hőmennyiségmérő órákat szereltetett fel. Otthona környezeti szempontú fenntarthatóságát segítő fejlesztéseket alig a lakosság pár százaléka valósított meg; hőszivattyút a megkérdezettek 3 százaléka, napkollektort 1,4 százalékuk, napelemet pedig mindössze 0,36 százalékuk helyezett üzembe otthonában.

A családi házban élők fele tervez szigetelést

A kutatásból kiderült, hogy az ingatlantulajdonosok 73 százaléka tervez a közeljövőben valamilyen energiahatékonysági beruházást, az esetek több mint harmadában szigetelést. Elsősorban (43 százalék) a családi házban élők tervezik szigetelni otthonukat és lecserélni vagy szigetelni a nyílászárókat, mivel tudják, hogy ezek sokszorosan megtérülő befektetések. A szigetelést tervező ingatlantulajdonosok többsége a szakértők által igen vékonynak ítélt, 10 centiméter vastagságú, polisztirol, homlokzati vagy beltéri szigetelésbe ruházna be. A Knauf megjegyzi: a szigetelésbe fektetett összeg 2-4 év alatt megtérül, ezt követően pedig minden, szigetelésbe fektetett forint 7 forint hasznot hoz.

A tulajdonosok többsége 100 és 300 ezer forint közötti összeget tud ingatlanának energetikai fejlesztésére fordítani, ami igen alacsony összeg egy szakszerű, jó minőségű beruházáshoz - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. Az európai országok többségében már elérhető, lakossági energiahatékonysági finanszírozási mechanizmus nagy segítséget jelentene a családoknak. Ezt támasztja alá az a tény, hogy kutatásunk alapján a magyar ingatlantulajdonosok 44 százaléka venne igénybe ilyen lehetőséget otthona energiahatékonysági fejlesztése céljából - mondta Aszódy Tamás.

A megkérdezettek 77 százaléka a fűtésköltség csökkentését, 51 százalékuk az ingatlan belső hőmérsékletének emelkedését, 36 százaléka a környezet kisebb terhelését, 28 százalékuk pedig gyors megtérülést vár az általa megvalósítani tervezett energiahatékonysági fejlesztéstől.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.03.06 16:41

@csuszlag: Értem én,hogyne érteném!Azért nem állhat egy ország csak lopásból,csalásból!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

led, 2012.03.06 13:56

@krix: ez teljesen így van.

Viszont ha már hőszigetelésről van szó: http://www.hoszigcenter.hu

Náluk pályázati pénz (ha van olyan szerencsés és kap az ember) nélkül is olcsón megúszható a beruházás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csuszlag, 2012.03.06 13:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.03.06 13:45

@Proszto: Átszellőző nyílászárót kell berakni! Akkor nem kell a légcsere! Ma már szerintem az összes ilyen, 5-6 éve volt jellemző amiről írsz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2012.03.06 12:40

"szakértők által igen vékonynak ítélt, 10 centiméter vastagságú, polisztirol"

10 centi azért nem "igen vékony", főleg, ha még kis akarsz látni az ablakon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html