Amennyiben az intézkedés következtében ötezer új lakás épül évente az országban, 5-10 ezer új munkahely jöhet létre, 100-120 milliárd forinttal bővülhet a gazdaság - véli Tuzson Bence.

Arra a kérdésre, hogy az intézkedés segítheti-e a gazdaság kifehéredését is, az államtitkár úgy válaszolt: természetesen, ha a magyar családok olcsóbban juthatnak lakáshoz. "Öt százalékért már nem érdemes áfát csalni" - tette hozzá az államtitkár.

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre. A csökkentett áfakulcs a jövő év első napjától olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Az áfaszabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.