Államosítana három kiemelt budapesti közterületet a kormány – értesült a hvg.hu. A Podmaniczky Frigyes tér, a Vörösmarty tér és a Széchenyi István tér most a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, de augusztustól állami tulajdonba kerülne, méghozzá anyagi ellentételezés nélkül.

Szeptembertől az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül a frekventált tereket az V. kerületi önkormányzat vagyonkezelésébe adná, ingyenesen.

A tervezett, a 2013-as “lex Margitsziget” törvényhez hasonló – amely a XIII. kerülettől az akkor Tarlós vezette fővároshoz “csatolta” a területet – jogi megoldás a hvg.hu információi szerint egy, a kormány számára készített pénzügyminisztériumi előterjesztésben szerepel, a jövő évi költségvetés megalapozását szolgáló, a parlamentnek hamarosan benyújtandó salátatörvénybe rejtve, de az “ötletgazda” valójában a volt V. kerületi fideszes polgármester, Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda.

Az államosítás jogi aggályaira a javaslatot formailag jegyző Pénzügyminisztérium is felhívta a kormány-előterjesztésben a figyelmet, mondván: a tulajdonjog elvesztése a főváros részére – mivel csak a feladat- és hatáskörrel kapcsolatos anyagi kiadásokat takarítja meg – “megkérdőjelezhető módon ellentételezett”. Sőt “ez a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat”.