Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ingatlaneladás után személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség keletkezik - legalábbis, ha az érintett ingatlan 2013 után került a birtokunkba. Az adót akkor kell megfizetni, ha drágábban adják el az ingatlant (lakás, termőföld, építési telek és egyebek), mint amennyiért pár évvel korábban vásárolták - magyarázza a portál.

Ha magánszemélyként értékesítünk ingatlant vagy vagyoni értékű jogot (haszonélvezetet), akkor az ebből szerzett jövedelem után 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetni. Jövedelemnek az eladásból származó bevétel és az elszámolható költségek különbözete számít. Abban az extrém esetben, ha a költségek meghaladják az ingatlan értékesítéséből származó bevételt, akkor nem kell adózni.

Ezek számítanak bevételnek:

  • Eladási ár.
  • Az ingatlanért cserébe kapott dolog piaci értéke.
  • A vevő által fizetett késedelmi kamat.

Ezek a költségek csökkenthetik az adóalapot:

  • Az ingatlanért eredetileg fizetett vételár.
  • A szerzéssel kapcsolatban fizetett illeték.
  • A vásárlás óta végrehajtott értéknövelő beruházások (például nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés) értéke.
  • Állagmegóvással kapcsolatban végrehajtott beruházások értéke. Ide tartoznak az eladás előtt (24 hónapon belül) végrehajtott olyan állagmegóvással kapcsolatos munkák, amelyek értéke meghaladja az átruházásról szóló szerződésben szereplő összeg 5 százalékát. Ilyen lehet például a festés, a tapétázás vagy éppen a parkettázás. Fontos, hogy minden ilyen költséget számlával kell tudnod igazolni.
  • Öröklés esetén az az összeg, ami alapján az illetéket megállapították. Ha az öröklés illetékmentes volt, akkor a hagyatéki leltárban szereplő összeget kell figyelembe venni.
  • Ha ajándékozás útján történt a tulajdonszerzés, akkor az eladás utáni bevétel (vételár) 75 százalékát kell figyelembe venned. Ebben az esetben más költségeket már nem számolhatsz el!
  • A vásárlással kapcsolatban kifizetett ügyvédi költség és szakértői díjak.
  • Az eladással kapcsolatban kifizetett költségek (hirdetés, ingatlanközvetítői jutalék, tulajdoni lap igénylése stb.).

Fontos, hogy a kiadásokat számlával vagy egyéb okirattal is igazolni kell, ám az adóbevalláshoz nem kell benyújtani, elegendő, ha ezeket öt évig megőrizzük - figyelmeztet a bankmonitor.hu.

Mennyit kell adózni?

Az ingatlan "tartásának idejével" sávosan csökken, hogy a számított összeg (bevétel csökkentve a költségekkel) mekkora hányada számít adóköteles jövedelemnek. Amennyiben 2018-ban adunk el egy olyan ingatlant, amit 2016-ban vagy ezt követően vásároltunk, akkor a teljes számított összeg után meg kell fizetni a 15 százalékos jövedelemadót, ám ha a lakást, házat vagy telket 2013-ban vagy ezt megelőzően vásároltuk, akkor már nincs személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségünk. Ha 2016-ban vettük az ingatlant, akkor 10 százalékkal, ha 2015-ben, akkor 40 százalékkal, ha 2014-ben, akkor 70 százalékkal csökken az adóköteles jövedelem.