Így látják a külföldi befektetők a budapest ingatlanpiacot

Európában a befektetők optimizmusa töretlen, tavaly a kontinens ingatlanbefektetési piaca 29 százalékkal 166 milliárd euróra nőtt. A hagyományosan erős londoni, párizsi és német nagyvárosok mellett az ír, olasz és spanyol lehetőségek, illetve a közép-európai térség iránt is nő az érdeklődés, a trendből a budapesti ingatlanpiac is profitálhat - derült ki a CBRE 8. alkalommal megrendezett éves ingatlanbefektetési reggelijén.
Napi.hu, 2014. április 17. csütörtök, 17:14
Fotó: Stockfresh

Ugyan a befektetők európai célpontjai között még mindig az Egyesült Királyság és Németország a legvonzóbb, de 2014-ben már Spanyolország került a dobogó harmadik helyére. London elsőbbségét nem vitatva, Madrid, Dublin és Barcelona javított legtöbbet a megítélésén a CBRE európai befektetők között végzett és 2014-re vonatkozó felmérésében - hangsúlyozta Mike Atwell, a CBRE kelet- és közép-európai ingatlanbefektetési igazgatója.

Egyre több pénz áramlik európai ingatlanba Közel-Keletről és Ázsiából, leginkább Londonba és a legérettebb nyugat-európai piacokra. Az idén már ötödik alkalommal készített Európai Befektetői Barométer azonban változást jósol, a klasszikus piacok kezdenek telítődni, és más lokációk iránt nő az érdeklődés, ahol nagyobb kockázattal nagyobb hozamok célozhatók meg. A barométer szerint a befektetőket már nem a finanszírozási nehézségek, hanem a prémium ingatlanok iránt erősödő verseny aggasztják. Éppen ezért a földrajzi és eszközosztály szerinti diverzifikáció egyre inkább előtérbe kerül, amiből Közép-Európa, azon belül is az elmúlt években nagyon alulsúlyozott Magyarország komolyan profitálhat.

2013-ban Magyarország részesedése már nőtt (3 százalékról 5 százalékra), ahogy Csehország és Szlovákia is nyert a régió felé forduló érdeklődésből. Lengyelország még mindig a piac 61 százalékát adta tavaly, azonban erősödnek a túlfűtöttség miatti aggodalmak. A javuló magyar makrogazdasági adatok, a biztosabb ingatlanpiaci fundamentumok, a jó európai befektetői hangulat és az a tény, hogy Budapest az elmúlt időszakban relatíve olcsóvá vált, nagy lökést adhat a hazai befektetési piacnak - mondta Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési vezetője.

Magyarország megítélése óriásit változott az elmúlt egy évben. Nemcsak a száraz tények, de a piaci hangulat is pozitív képet fest a hazai lehetőségekről. Az ingatlanpiac kilátásai jók: a növekvő bérlői kereslet, a csökkenő üresedés és a racionálisan óvatos fejlesztési volumen vonzó befektetési célponttá teszi Budapestet. A CBRE londoni elemzői szerint Dublin, Madrid és London mellett a budapesti fővárosban várható a legnagyobb értéknövekedés a következő öt évben. Látva a hazai alacsony bérleti díjakat és a relatíve magas hozamokat, egyre többen érezhetik úgy, hogy itt az ideje belépni a magyar befektetési piacra - tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE budapesti kutatási és tanácsadási vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK