Nem csak az üzlet indult be a fővárosi ingatlanpiacon, hanem az áremelkedés is; igaz, a drágulás elmarad a megyeszékhelyeken és a kisvárosokban látottaktól – írja elemzésében az OTP Ingatlanpont. A NAV tavalyi adatai alapján Budapesten összességében 50 százalékkal bővült a lakáspiaci forgalom tavaly a 2020-ashoz képest, ennél már csak a győri forgalom lendületesebb, 76,4 százalékos bővüléssel.

A legnagyobb forgalmú városrészek tavaly is Angyalföld, Zugló és Újbuda voltak. Angyalföldön ráadásul 93,9 százalékkal növekedett a forgalom, amely a legmagasabb a kerületek közül. A forgalom változását tavaly nem csak az adott kerületben épülő új lakások száma határozta meg, hanem a 2020-as év alacsony kereslete is, amihez viszonyítani kellett.

Angyalföldön azonban szerves keresletélénkülésre gyanakszik Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője: tavaly nem épült a szokásosnál több új lakás a kerületben, és 2020-ban ott a forgalom visszaesése is mérsékeltebb volt.

Soroksár a jó befektetés

A piac a XVI. kerületben is nagyot élénkült (89,1 százalék) illetve az I. kerületben is felpörgött (68,6 százalékkal). A szomszédos XII. kerületben viszont mindössze 8,8 százalékkal nőtt a forgalom, a XI. kerületben pedig 16,2 százalékkal.

Érdekesség, hogy ha a járvány előtti utolsó évhez viszonyítunk, Belvárosban, Terézvárosban, a Hegyvidéken és Csepelen csökkent a forgalom tavaly, az összes többi kerületben azonban több lakás kelt el 2021-ben, mint 2019-ben.

A drágulási mértékének rangsora is érdekes képet mutat: a Belváros, Terézváros és Erzsébetváros a lista utolsó harmadában vannak, míg Soroksár már második éve vezet, tavaly például 20 százalékkal nőttek az ingatlanárak. Soroksár így is egyike a legolcsóbb kerületeknek: Csepellel és Pesterzsébettel együtt elmondható, hogy az ottani átlagos négyzetméterárak nem érték el az 500 ezer forintot sem.