A befektetői környezet az elmúlt hónapokban átformálódott. A felgyorsuló infláció miatt a MÁP+ nevű szuperállampapír hozama már nem olyan vonzó. A márciusi tőzsdei zuhanás, majd az azóta tapasztalható volatilitás sok befektetőt elbizonytalanított. Ilyen esetekben az ingatlan, mint befektetés fel szokott értékelődni. Másfelől viszont, a munkanélküliség érezhetően emelkedik és a bérek dinamikája, sőt sok helyen nominális értéke is csökken. Ezért a lakosság körében az óvatosság és a tartalékolás lehet a jellemző stratégia, mindez aligha segíti a lakáspiaci kereslet fennmaradását - írja friss elemzésében a GKI.

Áprilisban az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest határozottan romlottak. A budai oldal és a pesti belváros még tartja magát (itt csak viszonylag enyhe visszaesés következett be), de a pesti külső kerületekben számottevő romlás volt regisztrálható.

Nyugat-Magyarországon - a családi házak kivételével - minden lakástípusnál enyhén, Kelet-Magyarországon minden vizsgált szegmensben erősen romlottak a kilátások. Mindebből a lakás-piaci forgalom érdemi csökkenése vetíthető előre.

A válaszadóknak a lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozásai is jelentősen rosszabbak lettek az előző felméréshez képest.

Országosan az árak csökkenésére számít a válaszadók háromnegyede, stabil árakra 24 százalékuk,  míg áremelkedésre gyakorlatilag senki sem (1 százalék). A fővárosban is több mint kétharmad (69 százalék) vár árcsökkenést, 29 százalék stagnálást és 2 százalék drágulást.

Számszerűsítve a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 9-10 százalékkal eshetnek az árak. A keleti régióban általános az árcsökkenési várakozás (86 százalék), míg 14 százalék stabil árakat vetít előre. Az összesített prognózis 12-13 százalékos mérséklődést valószínűsít.

A nyugati ország-részben a felmérés résztvevőinek harmada stagnáló, kétharmada csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis 6-7 százalék körüli potenciális árcsökkenést jelez. Az új építésű lakások esetében nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5 százalék körüli áresés várható.