Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lerohanták a vevők a nyaralópiacot, Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a nyaralóingatlanok iránti érdeklődések száma országos átlagban megduplázódott egy hirdetésre vetítve, ráadásul a kereslet a falusi csok miatt az év második felében újabb támogatást kaphat. Példaként említette Balatonkenesét, Balatonakalit, Balatonszemest, Balatonszepezdet, ahol az érdeklődés 80-170 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Íme, a balatoni számok

Veszprém megyében, ahova a Balaton északi parti települései tartoznak, egy év alatt több mint 100 százalékkal nőtt az eladó ingatlanok iránt érdeklődők száma. A Balaton északi partján az ingatlanok átlagos négyzetméterára idén április közepén 424 ezer forint volt, ez 28 százalékos drágulást jelent éves szinten. A nyaralókért 374 ezer forintot kértek az eladók négyzetméterenként, ami szintén 28 százalékos áremelkedésnek felel meg. Egy balatonfüredi nyaralónál több mint 600 ezer forint az átlagár, révfülöpi társainál 297 ezer forintot tett ki április közepén.

A Balaton déli partján lévő települések többsége Somogy megyéhez tartozik, ahol a Balatonhoz közeli lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 37 százalékkal 432 ezer forintra nőtt egy év alatt, nyaralók pedig 28 százalékos drágulást produkáltak, így az ingatlan.com adatai szerint április közepén 406 ezer forint volt az átlag a kínálati piacon.

A siófoki nyaralókat 478 ezer, a balatonföldváriakat 471 ezer, a balatonlelleieket pedig 454 ezer forintért hirdették négyzetméterenként.

Az elemzés szerint a harmadik Balatonnal határos megyében, Zalában lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a többiekhez képest szolidabban, 16 százalékkal 297 ezer forintra nőtt, ezen belül a megyében található nyaralóknál mindössze 2 százalékkal 190 ezer forintra emelkedtek az árak. Ugyanakkor a Zala megyéhez tartozó Keszthelyen óriási drágulás ment végbe, az ottani nyaralók négyzetméterára 373 ezer forintra emelkedett.

Velencén sem jobb a helyzet

A Velencei-tónak helyet adó Fejér megyében 112 százalékkal nőtt a kereslet. A lakóingatlanokat idén áprilisban 389 ezer forintos négyzetméteráron kínálták, 40 százalékkal drágábban, mint egy évvel ezelőtt, a nyaralóknál pedig 28 százalékkal 361 ezer forintra emelkedett az átlagár. A tóparti települések közül Gárdonyban 25 százalékkal négyzetméterenként 377 ezer forintra nőttek az árak.