Az fDi Magazin top tízes listáin elért jó helyezést a cannes-i ingatlankiállításon, a MIPIM-en ma nyilvánosságra hozott CBRE felmérés tovább erősítette.

Budapest még soha nem állt ilyen előkelő helyen abban a 423 globális nagybefektető megkérdezésével készített rangsorban, amely az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) városait aszerint mérte fel, hogy melyikben tervezik 2016-2017-ben a legtöbb ingatlanbefektetést - mondta Kibédi Varga Lóránt, a CBRE ügyvezetője a Budapest standon szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Az élenjáró 15 város között London, Madrid, Párizs a dobogós, Budapest a 8. helyen áll, Varsó mögött és Prága előtt, az összes tervezett befektetés 2,9 százalékával, ami egyértelmű jelzi, hogy Budapest visszakerült a befektetők térképére - vélte a CBRE ügyvezetője.

Budapest a globális bizonytalanság mellett stabilabb pontnak számít, vonzóak a hozamok  és jelentős a növekedési potenciál. Emellett a bérleti díjak alacsonyak, és kevés a pipeline (indítás előtt álló) beruházás - indokolta az eredményt Kibédi Varga. A vonzerő azonban még nem jelent vásárlásokat, a válság előtt nagyon aktív, konzervatív befektetési politikát folytató német alapok aktivitásának feléledéséhez szükség van az ország felminősítésére is - hangsúlyozták a résztvevők. A befektetők magatartását befolyásolhatja a Brexit és a kínai gazdaság teljesítése is - sorolta a kockázatokat.

A fejlesztők mindenesetre egyre aktívabbak, Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge Property Zrt. vezérigazgatója az elhalasztott kereslet és az építést támogató kormányzati beavatkozások kapcsán a nekilóduló lakásépítésekről beszélt, Noah Steinberg, a Wing Zrt. vezérigazgatója azt fejtegette, hogy a fejlesztőknek az indulás előtt az exit lehetőségeket kell mérlegelni. Kovács Attila, a Horizon Development ügyvezető partnere felvetette az igazán minőségi befektetési termékek hiányát. Egyértelműen javult a bankok finanszírozási hajlandósága, de ma nem a projektet, hanem a beruházót mérik fel először - mondta Radnóty Zoltán, a HB Reavis vezérigazgatója.

Budapest utoljára a 2010-es MIPIM-en állított saját standot. A főváros 2016-os megjelenését a Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hipa), az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és a főváros közösen szervezte, az IFK tagjai közül a Futureal Development Zrt, a Bieggeorge Property Zrt., a Horizon Development Hungary kft. és a Wing Zrt. állt ki projektekkel.

Szepesi Anita, Cannes